Πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη: Τα ΚΑΛΑ ΝΕΑ αν πάσχεις από τη νόσο και θέλεις να μείνεις έγκυος

Πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη: Μάθε τι αλλάζει και πώς μπορείς να προγραμματίσεις πιο εύκολα και χωρίς άγχος για την υγεία σου τη μητρότητα.

Η είναι μία αυτοάνοση πάθηση του νευρικού συστήματος που εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Πρόκειται για μία πάθηση προτιμά τις γυναίκες, σε αναλογία περίπου 2:1 με τους άντρες και μάλιστα τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Όλο αυτό κάνει την εξίσωση «» πολύ πιο δύσκολη στη λύση της. O δρ. , Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας εξηγεί τι συμβαίνει και τι έχει αλλάξει.

Πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη: τι αλλάζει

«Οι γυναίκες νοσούν συχνότερα από πολλαπλή σκλήρυνση και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η πάθηση διαγιγνώσκεται στην ηλικία μεταξύ 20 και 40 ετών. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να ακολουθήσουν την αγωγή που θα τους συστήσει ο γιατρός τους, η οποία όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι «συμβατή» με μια εγκυμοσύνη. Κι όμως, η πολλαπλή σκλήρυνση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει μια γυναίκα να αποκτήσει όχι μόνο ένα αλλά και όσα παιδιά επιθυμεί».

Η εγκυμοσύνη προστατεύει τη γυναίκα

«Όπως έχει φανεί στην πράξη, η εγκυμοσύνη ασκεί ένα προστατευτικό ρόλο στη γυναίκα που πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση. Έτσι, αυτή την περίοδο η γυναίκα έχει μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσει υποτροπές της νόσου καθώς καταστέλλεται η ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού. Μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος επανέρχεται και η γυναίκα πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία που της έχει συστήσει ο γιατρός της».

Τι καινούργιο υπάρχει στη θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση

«Τα δισκία κλαδριβίνης αποτελούν μία νέα θεραπεία για τη νόσο, που προσφέρουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην περίπτωση που συζητάμε. Με σωστό προγραμματισμό της θεραπείας μπορούν να προγραμματίσουν και να κάνουν όχι μόνο ένα αλλά και περισσότερα παιδιά. Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας είναι είναι σύντομη, η ασθενής παίρνει τα χάπια της μόνο για 10 μέρες το χρόνο για 2 χρόνια, και το ευεργετικό της αποτέλεσμα επεκτείνεται πολλά χρόνια μετά. Πρακτικά, έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης χρονιάς, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος. Και αυτό, έχοντας τη βεβαιότητα ότι το φάρμακο θα την προστατεύει και δεν θα κινδυνεύει από υποτροπές κατά την κύηση και τη λοχεία. Φυσικά, το νέο αυτό φάρμακο ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς με υψηλής ενεργότητας πολλαπλή σκλήρυνση και όχι μόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες».

Είναι ασφαλής η νέα θεραπεία;

«Η ουσία χορηγείται κλινικά εδώ και περίπου 13 χρόνια – 11 σε επίπεδο κλινικών μελετών και 2 στον πραγματικό κόσμο καθώς το φάρμακο χορηγείται και καλύπτεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια που να σχετίζεται με τη χορήγηση της θεραπείας».

Μπορεί η μητέρα να κληροδοτήσει στο παιδί της πολλαπλή σκλήρυνση;

«Για τη νόσο αυτή δεν υπάρχει σαφής κληρονομικότητα καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο γονίδιο στο οποίο να οφείλεται η πάθηση, όπως π.χ. με τη μεσογειακή αναιμία. Υπάρχει όμως κληρονομική προδιάθεση. Εάν σε μια οικογένεια οι γονείς ή αρκετά μέλη της έχουν πολλαπλή σκλήρυνση, το παιδί έχει ελάχιστα αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει. Έτσι αν θέλεις να κάνεις παιδί, δεν θα πρέπει αυτή η ανησυχία να σε εμποδίζει».

Η ενημέρωση για τη νόσο και τη δράση των δισκίων κλαδριβίνης πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της εταιρείας . Όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση, τα δισκία κλαδριβίνης αποτελούν καινοτόμα απλή και από του στόματος θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση με έως 20 ημέρες αγωγή σε διάστημα δύο ετών, προσφέροντας διαρκή αποτελεσματικότητα μακράν πέρα από το δοσολογικό σχήμα – για επιπλέον δύο έτη.

ΠΗΓΗ: Shape.gr

Related Articles

Back to top button