Αποτρίχωση ηβικής χώρας: Βουλβοδυνία και άλλοι σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε!!!

Οι γυναίκες που ξυρίζουν ή αποτριχώνουν με κερί την ηβική περιοχή, κινδυνεύουν περισσότερο από μακροχρόνιο πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Όσες φοράνε πολύ στενά παντελόνια, επίσης κινδυνεύουν περισσότερο από βουλβοδυνία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο, μούδιασμα και τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, συγκεκριμένα στην είσοδο του κόλπου.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η εξάλειψη της τριχοφυίας από την ευαίσθητη περιοχή, κάτι που γίνεται όλο και πιο κοινό τα τελευταία χρόνια, αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο σε τριβή και εκδορές, που μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα και άλλες επιπλοκές.

Τα πολύ στενά παντελόνια αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητιάσεων ή βακτηριακής κολπίτιδας, καταστάσεις που σχετίζονται με τη βουλβοδυνία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης εξέτασαν 434 γυναίκες μεταξύ 18 και 40 ετών. Περίπου οι μισές από αυτές υπέφεραν από πόνο στην περιοχή του κόλπου. Όλες ρωτήθηκαν για το ντύσιμο και τις συνήθειες ς.

Οι γυναίκες που αφαιρούσαν όλες τις τρίχες από την ηβική χώρα, είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από βουλβοδυνία συγκριτικά με όσες ξύριζαν μόνο τη γραμμή του μπικίνι.

Όσες φορούν πολύ στενά παντελόνια τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο βουλβοδυνίας.

Τα ποσοστά των γυναικών, ειδικά των κοριτσιών στην εφηβεία, που αφαιρούν όλες τις τρίχες από την ηβική χώρα, αυξάνονται σταθερά. Οι μικροεκδορές που προκαλεί συχνά η διαδικασία, προδιαθέτουν τις νέες γυναίκες σε ανοσοφλεγμονώδεις επιπλοκές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτές οι μικρές εκδορές στην επιδερμίδα μπορούν να προκληθούν από την ίδια την τρίχα –ξύρισμα ή κερί- ή από την τριβή με άλλη επιφάνεια.

Ομοίως, τα πολύ στενά τζιν ή παντελόνια, μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί τις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τη βουλβοδυνία.

Ο πόνος μπορεί να μοιάζει με κάψιμο ή τσούξιμο και να επιδεινώνεται όταν αγγίζετε την περιοχή ή κάθεστε.

Οι αιτίες της βουλβοδυνίας δεν είναι γνωστές, πιστεύεται όμως ότι είναι νευρικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από μετεγχειρητικές επιπλοκές ή στον τοκετό. Εκτιμάται ότι η κατάσταση επηρεάζει έως και το 16% των γυναικών.

Οι γυναίκες που αφαιρούσαν όλες τις τρίχες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες βουλβοδυνίας συγκριτικά με όσες αφαιρούσαν μόνο τη γραμμή του μπικίνι λιγότερο από μία φορά το μήνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Lower Genital Tract Disease.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.dailymail.co.uk

Related Articles

Back to top button