Γυναίκα έζησε 99 χρόνια με τα όργανά της σε λάθος θέση!!!

Γυναίκα έζησε 99 χρόνια με τα όργανά της σε λάθος θέση.

Μία Αμερικανίδα με αναστροφή των σπλάγχνων κατέρριψε όλα τα προγνωστικά κατορθώνοντας να ζήσει μέχρι τα 99 της χρόνια.

Μία Αμερικανίδα που έπασχε από μια σπάνια διαταραχή, κατάφερε να ζήσει επί 99 χρόνια έχοντας όλα της τα όργανα σε λάθος θέση. Η ασθένεια λέγεται αναστροφή σπλάγχνων με λεβοκαρδία και προσβάλλει έναν άνθρωπο στους 22.000.

Ωστόσο ελάχιστοι είναι οι ασθενείς που κατορθώνουν να φθάσουν έως την ενηλικίωση. Πόσω μάλλον έως τα βαθιά τους γηρατειά.

Η κατάσταση της γυναίκας έγινε αντιληπτή μετά τον θάνατό της, σε μάθημα Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, στο Πόρτλαντ.

Η Rose Marie Bentley πέθανε στις 11 Οκτωβρίου 2017 από φυσικά αίτια. Πριν το θάνατό της είχε δωρήσει το σώμα της στην επιστήμη, για να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικά πειράματα.

Την άνοιξη του 2018 το σώμα της χρησιμοποιήθηκε στο προαναφερθέν μάθημα Ανατομίας. Όταν έγινε η νεκροτομή, οι φοιτητές είδαν ότι το ήπαρ, ο στόμαχος και τα άλλα όργανα της κοιλιάς βρίσκονταν στις αντίστροφες από τις κανονικές θέσεις.

Μέσα από καθρέφτη

Στην πραγματικότητα, ήταν σαν να τα κοιτούσαν μέσα από καθρέφτη, αφού όσα είναι φυσιολογικά δεξιά βρίσκονταν αριστερά και το αντίστροφο.

Αντιθέτως, η καρδιά της βρισκόταν στην κανονική της θέση, αριστερά στη θωρακική κοιλότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως λειτουργούσε και φυσιολογικά. Και αυτό, διότι η κύρια φλέβα που οδηγούσε αυτήν κατέληγε στην αντίθετη από την φυσιολογική πλευρά της.

Επιπλέον, οι φλέβες που τυπικά καταλήγουν στο ήπαρ και σε διάφορα τμήματα της θωρακικής κοιλότητας, είτε κατέληγαν σε άλλα σημεία είτε απουσίαζαν εντελώς.

«Το στομάχι της αντί να είναι στην αριστερή πλευρά του σώματος, βρισκόταν στην δεξιά», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Ανατομικής Cameron Walker. «Το ήπαρ της, που κατά κανόνα βρίσκεται δεξιά, βρισκόταν στην αριστερά πλευρά της. Αντίστοιχα και ο σπλήνας βρισκόταν δεξιά, αντί για αριστερά. Όσον αφορά τα υπόλοιπα όργανα του πεπτικού, και αυτά ήσαν αντεστραμμένα».

Και δύο 70άρηδες

Η αναστροφή σπλάγχνων με λεβοκαρδία εκδηλώνεται σε περίπου μία στις 22.000 γεννήσεις. Συχνά σχετίζεται με απειλητικές για τη ζωή καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα. Η Rose Marie Bentley ενδέχεται να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έπασχε από τη νόσο και πλησίασε τον ένα αιώνα ζωής.

Στην ιατρική βιβλιογραφία περιγράφονται μόλις δύο ακόμα περιπτώσεις ηλικιωμένων πασχόντων από την ίδια νόσο. Και οι δύο όμως ήσαν 70άρηδες.

Ο Dr. Walker υπολογίζει ότι μόλις ο ένας στα 50 εκατομμύρια πάσχοντες από αναστροφή σπλάγχνων με λεβοκαρδία θα ζήσει έως την ενηλικίωσή του.

Η οικογένεια της Rose Marie Bentley ανέφερε ότι δεν έπασχε από χρόνια νοσήματα, πλην της αρθρίτιδας.

Όσο ζούσε είχε υποβληθεί σε αφαίρεση τριών οργάνων. Ωστόσο μόνο ο χειρουργός που αφαίρεσε την σκωληκοειδή απόφυσή της ανέφερε στον ιατρικό φάκελό της την ασυνήθιστη θέση των σπλάγχνων της.

Κανένα από τα παιδιά της θανούσης δεν γνώριζε για την πάθησή της, ούτε και πιστεύουν ότι την γνώριζε η ίδια.

Ο Dr. Walker μίλησε για την περίπτωσή της σε διάλεξη που πραγματοποίησε στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που διοργάνωσε η Αμερικανική Ακαδημία Aνατόμων.

Στην φωτογραφία η Rose Marie Bentley σε μία από τις τελευταίες φωτογραφίες της. Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα μία από τις κόρες της, η Ginger Robbins Bentley.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button