Παιδική νηστεία: Από ποια ηλικία μπορεί να νηστεύει ένα παιδί;

Παιδική νηστεία: Από ποια ηλικία μπορεί να νηστεύει ένα παιδί.

Πότε μπορεί να νηστέψει ένα παιδί;

Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ήδη ξεκινήσει και πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν μαζί με εκείνους μπορούν να νηστέψουν και τα παιδιά τους. Ξέρουμε άλλωστε ότι η νηστεία μας ωφελεί τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, αφού κατά την περίοδο αυτή μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένου λίπους και αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών και βιταμινών. Ας δούμε λοιπόν από ποια ηλικία μπορούν να νηστεύουν τα παιδιά και τί θα πρέπει να προσέχετε έτσι ώστε η διατροφή τους να είναι πλήρης.

Οι περισσότεροι επιστήμονες (παιδίατροι, διαιτολόγοι) συμφωνούν ότι η νηστεία μπορεί να είναι κατάλληλη για παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών κι εφόσον η ανάπτυξή τους είναι επαρκής. Για να μη δημιουργηθούν όμως διατροφικές ελλείψεις θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω σημεία:

Παρέχετε ποικιλία τροφών στα παιδιά

Άλλωστε νηστεία δε σημαίνει ότι θα τρώμε μόνο μακαρόνια, ρύζι και πατάτες, αλλά και όσπρια, λαδερά. θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα. Έτσι θα εξασφαλίσετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Μαγειρεύετε όσπρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Τα όσπρια είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, αλλά και πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες λόγω της αποχής από τα ζωϊκά προϊόντα. Για να λαμβάνουν τα παιδιά όλα τα απαραίτητα αμινοξέα των πρωτεϊνών συνδυάζετε τα όσπρια με δημητριακά, όπως τις φακές με το ρύζι, την κινόα κτλ.

paidia kai nhsteia 2

Ενισχύστε την πρόσληψη ασβεστίου

Αν τα παιδιά απέχουν και από τα γαλακτοκομικά, φροντίζετε να τους παρέχετε εναλλακτικές αλλά πλούσιες πηγές ασβεστίου, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, ο χαλβάς και τα όσπρια.

Επιλέγετε τα θαλασσινά 1-2 φορές την εβδομάδα

Τα θαλασσινά αποτελούν πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Αποφύγετε ωστόσο το τηγάνισμα για να μην αυξάνετε το περιεχόμενό τους σε λιπαρά και θερμίδες.

Ενισχύστε την απορρόφηση του σιδήρου

Καθώς ο σίδηρος που βρίσκεται στις φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δεν είναι τόσο εύκολα απορροφήσιμος όσο ο σίδηρος από τις ζωϊκές πηγές θα πρέπει να ενισχύουμε την απορρόφησή του.

Για να το επιτύχετε αυτό μπορείτε να συνδυάσετε το γεύμα του παιδιού με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού, να χρησιμοποιήσετε λεμόνι στο φαγητό ή να προσφέρετε πορτοκάλι μετά το φαγητό στα παιδιά. Έτσι η βιταμίνη C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Συμπερασματικά, η νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής για τα παιδιά άνω των 6 ετών, από τη στιγμή που ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί είναι σύμφωνος και δεν συνυπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης, διατροφικών ελλείψεων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. Ο σχεδιασμός ενός πλάνου διατροφής με ποικιλία τροφών είναι απαραίτητος τόσο για το παιδί όσο και για όλη την οικογένεια.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.mothersblog.gr

Related Articles

Back to top button