Προβλήματα όρασης στη Τρίτη Ηλικία: Στόχος της νέας χρονιάς να προσέχουμε, για να έχουμε!!!

Προβλήματα όρασης στη Τρίτη Ηλικία: Στόχος της νέας χρονιάς να προσέχουμε, για να έχουμε.

Στην εορταστική περίοδο που διανύουμε, η σκέψη και η φροντίδα μας ας στρέφονται σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Μια αρκετά ευαίσθητη ομάδα αποτελούν οι ηλικιωμένοι που δυστυχώς βρίσκονται πιο συχνά αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας. Μέσα σε αυτά και τα προβλήματα όρασης που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους.

γράφει η Ευαγγελία Γκαραγκάνη, χειρουργός οφθαλμίατρος, ειδική στο γλαύκωμα, Laser Vision

Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι πολλοί ηλικιωμένοι στις μέρες μας ζουν μόνοι τους, η διατήρηση καλής όρασης είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων αλλά και για την καλή ψυχική τους υγεία και την πρόληψη της έκπτωσης της νοητικής τους λειτουργίας.

Οι οφθαλμολογικές παθήσεις που συναντούμε πιο συχνά στους ηλικιωμένους είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το γλαύκωμα.

Οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα αλλά μπορούν να ανιχνευθούν  σε αρχικά στάδια κατά τη διάρκεια προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία αποτελούν το κλειδί στη διατήρηση της καλής όρασης.

Η εκφύλισητης ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πρωταρχική αιτία τύφλωσης στους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι καταστρέφεται προοδευτικά η ωχρά κηλίδα, που αποτελεί το μέρος του ματιού που είναι υπεύθυνο για την κεντρική, ευκρινή όραση. Στις μέρες υπάρχουν ευτυχώς θεραπείες που μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης στους ανθρώπους με αυτή την πάθηση.

Ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης δεν είναι τίποτα άλλο από την θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού. Σχετίζεται επίσης με απώλεια της όρασης. Η χειρουργική αφαίρεση του θολού φακού και η αντικατάστασή του με έναν πλαστικό, διαφανή φακό βοηθά στην αποκατάσταση της οπτικής οξύτητας. Πρόκειται για την επέμβαση που πραγματοποιείται πιο συχνά από τους οφθαλμιάτρους, με τοπική αναισθησία και με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη καθώς καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Η πρώιμη διάγνωση, η έκγαιρη αντιμετώπιση και η συχνή παρακολούθηση των διαβητικών ασθενών, μειώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο απώλειας όρασης.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα τέλος, είναι μια πάθηση κατά την οποία η ενδοφθάλμια πίεση καταστρέφει το οπτικό νεύρο προκαλώντας αρχικά απώλεια της περιφερικής όρασης ως και ολική τύφλωση στο τελικό στάδιο.

Πως μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την όραση τους;

Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ενθαρρύνουμε και να τους διευκολύνουμε όσο μπορούμε να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους. Ακόμη και όταν δεν παραπονιούνται για προβλήματα όρασης και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, πρέπει να τους υπενθυμίζουμε ότι πολλές από τις προαναφερθείσες παθήσεις, δεν δίνουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους, προλαμβάνει την απώλεια της όρασης.

Επιπλέον μπορούμε να τους ενημερώνουμε και να τους ενθαρρύνουμε για αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχουν ευεργετικές επιδράσεις:

–       Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πράσινα λαχανικά και ψάρια πλούσια σε ωμέγα- 3.

–       Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

–       Η διακοπή του καπνίσματος.

–       Ο σωστός έλεγχος του σακχαρώδους διαβήτη.

–       Η χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου για την προστασία από τον ήλιο.

Η απώλεια της όρασης στους ηλικιωμένους έχει συνήθως πολύ αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Στις μέρες μας οι περισσότερες οφθαλμολογικές παθήσεις που αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα αντιμετωπίζονται με καλά αποτελέσματα όταν διαγνωστούν εγκαίρως. Ας στρέψουμε λοιπόν τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση αυτή φροντίζοντας ανάλογα τους ηλικιωμένους που μας έχουν ανάγκη!

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button