Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το προειδοποιητικό σημάδι που βοηθά στην αντιμετώπιση!!!

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το προειδοποιητικό σημάδι που βοηθά στην αντιμετώπιση.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς προκαλεί απώλεια της όρασης και παράλληλα επιβαρύνει σημαντικά τα εθνικά συστήματα υγείας.

Διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισης αυτού του τύπου απώλειας όρασης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασβεστοποιήσεις στον αμφιβληστροειδή, τον λεπτό χιτώνα που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού, αυξάνουν τον κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

«Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι οι πρώιμες αλλαγές στο πίσω μέρος του ματιού μπορούν να οδηγήσουν σε αποθέσεις ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Imre Lengyel, ανώτερος λέκτορας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Queen, στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η συσσώρευση αυτών των στοιχείων αποτελεί δείκτη μη αναστρέψιμης βλάβης του αμφιβληστροειδούς», ανέφερε ο Lengyel.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν εικόνες ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διαπίστωσαν ότι τα οζίδια ασβεστίου στον αμφιβληστροειδή, αύξησαν τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας προχωρημένου σταδίου πάνω από έξι φορές.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θεραπεία της πάθησης, η οποία αποτελεί κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους παγκοσμίως. Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τους περισσότερους πάσχοντες.

Με περαιτέρω έρευνα και έγκαιρη παρέμβαση, κάποιοι πάσχοντες από ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με απλά μέτρα, όπως η αλλαγή της διατροφής τους, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ο εντοπισμός των κινδύνων που σχετίζονται με την πρόοδο των οφθαλμικών νόσων, ειδικά στον αμφιβληστροειδή, θα μπορούσε να γίνει ένα διαγνωστικό εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης του εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς, επισημαίνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.healthday.com

Related Articles

Back to top button