Παγκρεατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία!!!

Παγκρεατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

 Παγκρεατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και .

Πρόκειται για φλεγμονή του αδένα η οποία είναι οξεία και χρόνια. Η οξεία παγκρεατίτιδα συνήθως υποχωρεί και ο αδένας ανακτά την φυσιολογική του λειτουργία. Η χρόνια παγκρεατίτιδα προκαλεί μόνιμες ανατομικές και λειτουργικές βλάβες του παγκρέατος ως αποτέλεσμα της επίμονης φλεγμονής η οποία συνεπάγεται την ανάπτυξη ινώδους ιστού.

Αίτια

Τα αίτια τις οξείας παγκρεατίτιδας είναι η χολολιθίαση και η κατάχρηση οινοπνεύματος ενώ τα λιγότερο συχνά αίτια είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης π.χ. παρωτίτιδας σε κακώσεις ή σε περίπτωση επέμβασης στο χοληφόρο σύστημα ή από επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Τα συχνότερα αίτια της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση οινοπνεύματος. Η διαταραχή μπορεί να είναι αποτέλεσμα περίσσειας σιδήρου στο σώμα ή σπάνια να είναι κληρονομική ή ως αποτέλεσμα οξείας παγκρεατίτιδας.

Παγκρεατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Συμπτώματα

Η οξεία παγκρεατίτιδα προκαλεί αιφνίδια κρίση έντονου επιγαστρικού πόνου, ο οποίος συνοδεύεται συχνά από ναυτία και εμετούς. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στη ράχη και επιδεινώνεται με τις κινήσεις ενώ η καθιστή θέση μπορεί να ανακουφίζει τον ασθενή. Η κρίση διαρκεί περίπου 48 ώρες. Στην χρόνια παγκρεατίτιδα έχουμε σχεδόν τα ίδια συμπτώματα, αλλά ο πόνος έχει διάρκεια από ώρες μέχρι και μερικές ημέρες.

Διάγνωση

Οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι οι ακτινογραφίες και οι σαρωτικές μέθοδοι απεικόνισης της κοιλιάς, όπως και η ενδοσκόπηση των πόρων, χολαγγειοπαγκρεατογραφία, με σκοπό την άμεση επισκόπηση της έκτασης των ιστικών βλαβών.

Παγκρεατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας, η αντιμετώπιση της όμως συνίσταται σε ενδοφλέβια έγχυση υγρών και αλάτων για να αναπληρωθούν οι απώλειες τους με τους εμετούς και σε καταπολέμηση του πόνου με αναλγητικά και ειδική δίαιτα.

Γ.Δ

Related Articles

Back to top button