Ορμόνες από φυσικές πηγές για την εμμηνόπαυση

6A6

Ορμόνες από φυσικές πηγές για την εμμηνόπαυση

Μέχρι πρόσφατα, η αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης γίνονταν μέσω συνταγογράφησης ορμονών με κοινά χαρακτηριστικά εφαρμογής από την πλειοψηφία των γυναικών

Νεότερη, διαφορετική και σαφέστατα πιο εξελιγμένη προσέγγιση αποτελεί η χρήση βιοπανομοιότυπων ορμονών, όσον αφορά τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Πρόκειται για φάρμακα νέας γενιάς που χρησιμοποιούν ουσίες βιοχημικά πανομοιότυπες με τις φυσικές ορμόνες που παράγονται στο σώμα μιας γυναίκας αναπαραγωγικής ηλικίας.

Μέχρι πρόσφατα, η αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης γίνονταν μέσω συνταγογράφησης ορμονών με κοινά χαρακτηριστικά εφαρμογής από την πλειοψηφία των γυναικών.

Σήμερα όμως, υπάρχει η δυνατότητα απόλυτης εξατομίκευσης της θεραπείας, μετά από έλεγχο των επιπέδων των ορμονών της κάθε γυναίκας χωριστά. Έτσι, το κάθε θεραπευτικό σχήμα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε ασθενούς.

Οι ορμόνες αυτές προέρχονται, ως επί το πλείστον, από φυτά ή ζώα και έχουν ίδια δράση με τις ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα φυσικά. Η διαφορετικότητα δηλαδή αυτών των ορμονών έγκειται στο γεγονός ότι προέρχονται από φυσικές πηγές και δεν κατασκευάζονται στο εργαστήριο, όπως οι συνθετικές ορμόνες.

Όπως μας εξηγεί ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, με τον ερχομό της εμμηνόπαυσης, αν και είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση, η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα αρνητικών συμπτωμάτων που την επηρεάζουν όχι μονάχα σωματικά αλλά και συναισθηματικά. «Με την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας με χρήση βιοπανομοιότυπων ορμονών, ο οργανισμός βρίσκει ξανά τη χαμένη του ομοιόσταση και η γυναίκα μπορεί να λειτουργήσει ξανά φυσιολογικά, σχεδόν απαλλαγμένη από κάθε αρνητικό σύμπτωμα. Η μορφή του φαρμάκου (αυτοκόλλητο, κρέμα, γέλη, χάπια) καθώς και το δοσολογικό σχήμα προσαρμόζεται ανά περίπτωση, ώστε αργά η γρήγορα να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Οιστρογόνα, τεστοστερόνη και προγεστερόνη, είναι ορμόνες που πλέον έχουν και βιοπανομοιότυπη εκδοχή». Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτού του τύπου η ορμονοθεραπεία έχει κινδύνους και οφέλη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος θρόμβωσης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνος του μαστού ή ασθένεια της χοληδόχου κύστης σε σύγκριση με τη συμβατική θεραπεία. Το όποιο θεραπευτικό σχήμα πρέπει να γίνεται υπό αυστηρή ιατρική καθοδήγηση.

«Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου τύπου φάρμακα, ισχύει ο κανόνας “χαμηλότερη δόση για το συντομότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται”», συμβουλεύει ο Δρ. Δ.Μπιλάλης. Μόνο έτσι η υπόσχεση για διατήρηση της νεότητας έχει πραγματικό όφελος για την υγεία.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

 

 

 

Related Articles

Back to top button