Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή της ημέρες της περιόδου

Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή της ημέρες της

Τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσης και του (ΠΣ) είναι επηρεάζουν την πλειονότητα των γυναικών. Κάποια από τα συμπτώματα είναι το πρήξιμο, η κατακράτηση υγρών, η ευαισθησία στο στήθος, η κούραση, οι κοιλιακοί πόνοι, οι πονοκέφαλοι, η κυκλοθυμία, η έντονη όρεξη για υπερκατανάλωση φαγητού και η προσωρινή αύξηση του σωματικού βάρους. Το αίτιο για όλα αυτά τα συμπτώματα φαίνεται να είναι οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών, μεταξύ αυτών η σεροτονίνη, η προγεστερόνη και η β-ενδορφίνη. Πολλές μελέτες αναδεικνύουν την αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης κατά 100-200 θερμίδες και μικρή αύξηση στο μεταβολισμό κατά 5-10%.

Η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων επηρεάζεται από παράγοντες κινδύνου όπως:

 

Έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του ΠΣ και της έμμηνου ρύσης. Αυτό που μπορείς να κάνεις λοιπόν συνοψίζεται παρακάτω:

 

Στον παρακάτω πίνακα θα βρεις ποιες τροφές είναι καλό να συμπεριλάβεις στο διαιτολόγιό σου:

  • Νερό
  • Ολικής άλεσης δημητριακά
  • Φρούτα
  • Ψάρια
  • Άπαχο κρέας
  • Πράσινα λαχανικά
  • Ανανάς
  • Τσάι
  • Μοσχαρίσιο κρέας
  • Αυγά
  • Λιναρόσπορος

 

Αφού μάθαμε όλα αυτά, πάμε λοιπόν να επαληθεύσουμε κάποιους μύθους ή αλήθειες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου:

  1. Τρώω ακατάπαυστα. Είναι αλήθεια πως φταίει η έμμηνος ρήση;
    Η ορμονικές διαταραχές αλλά και η ελαφριά αύξηση του μεταβολισμού οδηγούν σε αύξηση της όρεξης. Οι μεταβολές της διάθεσης είναι ένα ακόμη αίτιο υπερκατανάλωσης φαγητού, καθώς πολύ συχνά το φαγητό χρησιμοποιείται για να μουδιάσει τα έντονα συναισθήματα.

  2. Έχω αυξημένη την όρεξη για κάτι γλυκό και ειδικότερα σοκολάτα. Οφείλεται αυτό στον κύκλο της περιόδου;
    Όπως και παραπάνω, οι αλλαγές στη ισορροπία των ορμονών οδηγούν σε αυξημένη ινσουλινοευαισθησία και πτώση των επιπέδων του σακχάρου. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ανάγκης για εύκολο καύσιμο, όπως τα απλά σάκχαρα των γλυκών τροφίμων. Όσον αφορά στη σοκολάτα τώρα, υπάρχουν κάποιες μη επιβεβαιωμένες θεωρίες για τον λόγο που αποτελεί το επίκεντρο της λιγούρας κατά  τη διάρκεια της περιόδου. Πιθανώς να αυξάνει τη σεροτονίνη ή τη ντοπαμίνη, νευροδιαβιβαστές που βελτιώνουν τη διάθεση, ή να καλύπτει τις ανάγκες σε μαγνήσιο. Γυναίκες δεν επιθυμούν συνήθως άλλα τρόφιμα με τα ίδια συστατικά κατά την περίοδο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιθυμία μπορεί να δημιουργείται λόγω της ευχάριστης γεύσης της σοκολάτας.

 

  1. Έχω ανάγκη από πιο λιπαρές τροφές και δη, κρεατικά για να αναπληρώσω
    την απώλεια αίματος.
    Τα κρεατικά είναι πηγή σιδήρου και καθώς οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται κατά την έμμηνο ρύση, είναι πιθανό να έχεις όρεξη για περισσότερο κρέας. Ίσως πάλι να έχεις ανάγκη από κάτι με έντονη γεύση ώστε να ικανοποιήσεις την κακή διάθεση και έτσι επιλέγεις να τρως λιπαρές, νόστιμες τροφές. Μπορείς εναλλακτικά να καταναλώσεις πιο άπαχα κομμάτια ή ψάρι, τα οποία θα μαγειρέψεις με τρόπο ώστε να είναι νόστιμα και να απολαύσεις ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει.

  2. Οι δύσκολες μέρες μου προκαλούν νευρικότητα και έτσι το ρίχνω στο φαγητό.
    Όπως είπαμε, αυτό είναι λογικό να συμβαίνει. Το σύμπτωμα αυτό είναι ένδειξη πως χρησιμοποιείς το φαγητό για να κατευνάσεις τα συναισθήματά σου.

  3. Τις πρώτες μέρες εξαιτίας του πόνου και της δυσφορίας δεν μπορώ να φάω τίποτα.
    Πολύ συχνά συμβαίνει και αυτό. Μην πιέζεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε όμως να καταναλώσεις κάποιες από τις τροφές του πίνακα, διότι πολλές από αυτές μπορούν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων δυσφορίας και πόνου.

  4. 1 ποτήρι κρασί (ή αλκοόλ) με βοηθά να αισθανθώ λίγο καλύτερα.
    Το στρες, που συνοδεύεται από αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης, μπορεί να χειροτερέψει τα δυσάρεστα συμπτώματα του ΠΣ και της περιόδου. Ένα ποτήρι κρασί πιθανώς να σε χαλαρώνει, βελτιώνοντας τη διάθεσή σου και το αίσθημα δυσφορίας. Προσοχή όμως στην αφυδάτωση που μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει, επιβραδύνοντας την αιματική ροή. Γι αυτό, φρόντισε να καταναλώνεις ένα ποτήρι νερό για κάθε μερίδα αλκοόλης που καταναλώνεις ώστε να παραμείνεις ενυδατωμένη.

Φυσικά το να έχεις μία προσεγμένη διατροφή πριν και κατά την περίοδο είναι πράγμα δύσκολο, καθώς αυξάνεται η όρεξη για επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε απλά σάκχαρα, αλάτι και λιπαρά. Φυσικά και θα ενδώσεις σε κάποιο τέτοιο τρόφιμο και δεν θα ‘πρεπε να αισθάνεσαι ενοχές. Μπορείς όμως να κάνεις μικρές αλλαγές που θα κάνουν το σώμα σου και εσένα να αισθάνεται καλύτερα.

Νταουτίδου Έρικα

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Exit mobile version