Αυξημένα επίπεδα χαλκού στο αίμα, αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ

brain3

 

Αυξημένα στο αίμα, αυξημένος κίνδυνος

Οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλά επίπεδα χαλκού στο αίμα τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν ιταλοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα χαλκού στο αίμα 141 πασχόντων από ήπια νοητική διαταραχή – μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ήπια προβλήματα μνήμης και εξελίσσεται σε Αλτσχάιμερ σε περίπου έναν στους δύο πάσχοντες.

Η έρευνά τους εστιάσθηκε στον ελεύθερο χαλκό που κυκλοφορεί στο αίμα αντί να είναι συνδεδεμένος με πρωτεΐνες και άλλες ουσίες, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα αυτής της μορφής χαλκού με κυτταρικές βλάβες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Neurology», παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί τέσσερα χρόνια, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ελεύθερου χαλκού κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 50% πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ στη διάρκεια της τετραετίας.

Αντιθέτως, όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν λιγότερες από 20% πιθανότητες να δουν την ήπια νοητική διαταραχή να εξελίσσεται σε Αλτσχάιμερ.

«Αυτή η απλή εξέταση ίσως παρέχει την δυνατότητα να εντοπίζονται εγκαίρως οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από προοδευτική νοητική εκφύλιση, ούτως ώστε να αρχίζουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ροζάνα Σκουίτι, από το Νοσοκομείο Fatebenefratelli στη Ρώμη.

Προγενέστερες μελέτες της δρος Σκουίτι και των συνεργατών της έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ελεύθερου χαλκού είναι υψηλότερα στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, καθώς και ότι μπορεί να προαναγγέλλουν πόσο καλά θα αποδίδουν οι ηλικιωμένοι στα τεστ μνήμης και γνωστικών λειτουργιών.

Η δρ Σκούιτι επισήμανε ότι περίπου το 5% των εθελοντών της παρούσας μελέτης είχαν υψηλά επίπεδα ελεύθερου χαλκού κατά την έναρξή της.

Και πρόσθεσε ότι συνολικά τα έως τώρα ευρήματα των μελετών που έχει πραγματοποιήσει υποδηλώνουν πως ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ είναι δεκαπλάσιος σε όσους έχουν πολύ ελεύθερο χαλκό στο αίμα.

Ο χαλκός, που είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για καλή υγεία, εισέρχεται στον οργανισμό από την κατανάλωση νερού από χαλκοσωλήνες, από τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, τα καρύδια, το κόκκινο κρέας και πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο, η δρ Σκουίτι τόνισε ότι θα ήταν πρόωρο να περιορίσει κάποιος την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι η όλη έρευνα για την σχέση χαλκού-Αλτσχάιμερ βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να προχωρήσει κάποιος σε διατροφικούς περιορισμούς, εάν δεν επιβεβαιώσει με αιματολογικές εξετάσεις ότι έχει πολύ ελεύθερο χαλκό στο αίμα του.

Εντούτοις, η δρ Σκουίτι είπε ότι είναι πρόωρο να λεχθεί ποια είναι τα δυνητικά επικίνδυνα επίπεδά του.

Πηγή : Web Only

ΠΗΓΗ:ygeia.tanea.gr

Related Articles

Back to top button