Συμβουλές Διατροφής για ασθενείς με Στεφανιαία Νόσο

Συμβουλές ς για με

Η στεφανιαία νόσος είναι μια ομάδα συνδρόμων που προέρχεται από την ανεπαρκή τροφοδότηση του μυοκαρδίου από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Τα σύνδρομα αυτά έχουν άμεση σχέση με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και μπορούν να εκδηλωθούν είτε με τη μορφή στηθάγχης είτε με τη μορφή εμφράγματος του μυοκαρδίου. Οι τέσσερις πιο σημαντικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων είναι όσοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής: κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άγχος. Μέσω του ελέγχου των παραγόντων αυτών, μπορείτε να ελέγξετε και τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία. Στην εμφάνιση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων μπορούν να συμβάλουν επίσης ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που δεν είναι δυνατό να τροποποιηθούν, όπως η ηλικία, το φύλο και η κληρονομικότητα.

Η νόσος των στεφανιαίων αρτηριών αποτελεί την σημαντικότερη μεμονωμένη ανοσολογική οντότητα στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως και στη χώρα μας, από άποψη θνησιμότητας και νοσηρότητας. Στις ΗΠΑ η ΝΣΑ ευθύνεται για τους μισούς τουλάχιστο από το 1 εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο από καρδιοαγγειακά νοσήματα και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και στα δύο φύλα. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 9500 άτομα πεθαίνουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Το 25% από αυτούς πεθαίνουν τις 3 πρώτες ώρες από την έναρξη των ενοχλημάτων, και συνήθως εκτός νοσοκομείου, ενώ ένα 10-15 % πεθαίνουν τις επόμενες 4 εβδομάδες. Αυτοί που επιβιώνουν παρουσιάζουν 5πλάσια πιθανότητα αιτία θανάτου τα επόμενα 5 χρόνια σε σχέση άτομα χωρίς ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Αποκατάσταση ασθενών με στεφανιαία νόσο
Ένα πλήρες πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης πρέπει να συνδυάζει τη συστηματική άσκηση και την τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου. Προγράμματα αποχής από το κάπνισμα και διαιτητικών συμβουλών είναι οι δύο πιο σημαντικές επιπρόσθετες υπηρεσίες που ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να δώσει. Η συνεχής ενίσχυση των αρχών τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου βελτιώνει τη συμμόρφωση σε προγράμματα συμπεριφοράς.
Έχει διαπιστωθεί πως προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης που προσφέρουν εκτός από τη συστηματική άσκηση, πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος και θεραπείας της χοληστερόλης βελτιώνουν τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας των ασθενών με στεφανιαία νόσο.

Διατροφή
Η δυνατότητα μείωσης του κινδύνου τόσο της καρδιαγγειακής νόσου όσο και της θνησιμότητας μέσω της λήψης διατροφικών μέτρων είναι ουσιαστική. Εάν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έφτανε στα ανώτερα επίπεδα (400 γρ. ημερησίως), θα ήταν δυνατό να προληφθούν πάνω από 26.000 θάνατοι ετησίως από καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις και διαδεδομένες μορφές καρκίνου πριν από την ηλικία των 65 ετών στην Ε.Ε.
Μέσα από μελέτες η σύγκριση της διατροφικής παρέμβασης με τις φαρμακευτικές θεραπείες υποδεικνύει ότι η διατροφή έχει πολύ ευρύτερο πεδίο ωφελειών σε σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο απ΄ότι τα φάρμακα.

Ειδικές διατροφικές οδηγίες για μια υγιή καρδιά
Οργανισμοί όπως οι European Societies on Coronary Preventation, American Heart Association και National Cholesterol education Program (NCEP) έχουν ανακοινώσει ειδικές οδηγίες που συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να προσδιορίσουν την κατάλληλη θεραπεία για ένα άτομο και να βοηθήσουν στην παροχή συμβουλών στους ασθενείς τους σχετικά με την κατανάλωση τροφών.

Η αναφορά του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τη Χοληστερόλη των ΗΠΑ (ΝCEP) για τη θεραπεία των ενηλίκων, συνιστά μια πολυδιάστατη προσέγγιση τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, που ονομάζεται Therapeutic Lifestyle Changes (θεραπευτικές αλλαγές τρόπου ζωής). Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:

Πίνακας 1. Προτεινόμενα διατροφικά συστατικά, σύμφωνα με τις θεραπευτικές αλλαγές του τρόπου ζωής (TLC)

Κορεσμένα λιπαρά (SAFA) <7% του συνόλου θερμίδων
Πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA) Έως 10% του συνόλου θερμίδων
Μονοακόρεστα λιπαρά (MUFA) Έως 20% του συνόλου θερμίδων
Σύνολο λιπαρών 25-35% του συνόλου θερμίδων
Υδατάνθρακες 50-60% του συνόλου θερμίδων
Φυτικές ίνες 20-30 γρ / ημέρα
Πρωτεΐνες Περίπου 15% του συνόλου θερμίδων
Χοληστερόλη < 200 mg/ ημέρα
Σύνολο θερμίδων Ισορροπία πρόσληψης και καύσης ενέργειας για διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους/ πρόληψη αύξησης βάρους

Πρακτικές συμβουλές για τους ασθενείς

Πίνακας 2. Κατηγορίες τροφών και περιεκτικότητα σε λιπαρά

SAFA Πλήρες γάλα, φρέσκο βούτυρο, τυρί, παγωτό με πλήρη λιπαρά, κόκκινο κρέας (εξαιρούνται τα καθαρά κομμάτια χωρίς λίπος), σοκολάτα, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο
MUFA Ελιές και ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, φυστικέλαιο, αβοκάντο, καρύδια
ω-6 PUFA Αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, καρδαμέλαιο, βαμβακέλαιο και μαργαρίνες πλούσιες σε πολυακόρεστα
ω-3 PUFA Ψάρια (πχ τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός), λιναρέλαιο, κραμβέλαιο, σογιέλαιο, μαργαρίνη soft παρασκευασμένη από τα έλαια αυτά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καρύδια
Trans λιπαρά Πολλές τροφές τύπου fast food, όπως κρουασάν κλπ, φυτικό μαγειρικό λίπος, οξέα, παρασκευασμένο από μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείτε σε ψημένα προϊόντα του εμπορίου, τηγανιτές πατάτες

 

medidiatrofi.gr

Exit mobile version