Ζάλη: αιτίες και αντιμετώπιση

: και

Τι πρέπει να κάνετε αν ξαφνικά αισθανθείτε μια ζάλη και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Σε όλους μας έχει τύχει να ζαλιστούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Διαβάστε λοιπόν πως θα αντιμετωπίσετε μια ξαφνική ζάλη, ποιές είναι οι συχνότερες αιτίες του συγκεκριμένου προβλήματος, και ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Οι συχνότερες αιτίες

Η ζάλη μερικές φορές μπορεί να προέρχεται από το πεπτικό σύστημα και να οφείλεται σε κάποιο ερεθισμό του στομάχου, είτε από την κατανάλωση κάποιας τροφής,  είτε εξαιτίας κάποιας ίωσης. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία.

Η πτώση των επιπέδων του σακχάρου στον οργανισμό (υπογλυκαιμία) καθώς η ορθοστατική υπόταση μπορεί να αποτελούν αιτίες που προκαλούν ζαλάδες. Αν έχετε ορθοστατική υπόταση, η ζάλη θα εκδηλώνεται στην προσπάθεια σας να σηκωθείτε απότομα. Αν έχετε υπογλυκαιμία, ίσως νιώθετε και άλλα συμπτώματα όπως το αίσθημα  «κρύου ιδρώτα» και τάσεις λιποθυμίας.

Κάποιες φορές οι ζαλάδες μπορεί να οφείλονται σε κάποια μορφή αναιμίας που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Αν έχετε ίλιγγο, το πιθανό είναι το πρόβλημα να σχετίζεται με τα νεύρα στο έσω ους. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να συνυπάρχει ναυτία. Οι κύριες αιτίες στην περίπτωση αυτή είναι η νόσος του Meniere, Λαβυρινθίτιδα, ορισμένα φάρμακα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.α.

Αν η ζάλη συνοδεύεται από αίσθημα αστάθειας τότε αυτή μπορεί να αποτελεί παρενέργεια κάποιων φαρμάκων (αντιεπιληπτικά, κάποια ηρεμιστικά κτλ). Αν λαμβάνετε φάρμακα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ζάλη μπορεί να προκληθεί και στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από αυχενικό καθώς ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται καλά.  Τα αγγεία που περνάνε από τον αυχένα προς τον εγκέφαλο δεν ολοκληρώνουν μπορούν να παρέχουν επαρκή ποσότητα αίματος.

Τι να κάνετε

Πηγαίνετε άμεσα στο γιατρό αν:

Πηγή: www.pathfinder.gr

Exit mobile version