Τι είναι ο προδιαβήτης και πώς αντιμετωπίζεται!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι είναι ο προδιαβήτης και πώς αντιμετωπίζεται!!!

Τι είναι ο προδιαβήτης και πώς αντιμετωπίζεται.

Οι άνθρωποι που έχουν προδιαβήτη έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που είναι υψηλότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε να είναι αλλά όχι τόσο υψηλά, ώστε να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2.

Η κατάσταση είναι αρκετά συχνή και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και το δυσάρεστο είναι πως αρκετοί απ’ αυτούς δεν γνωρίζουν ότι έχουν την συγκεκριμένη κατάσταση, δεδομένου ότι είναι συνήθως ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα να μην κάνουν τίποτα για να προφυλαχθούν.

Ο προδιαβήτης παλαιότερα ήταν γνωστός ως οριακός διαβήτης, ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και συνήθως οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2, εκτός αν αυτός που τον έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει ή να αντιστρέψει την κατάσταση.

Οταν ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2, το σώμα του είναι συνήθως ανίκανο να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να μεταβολίσει τη γλυκόζη (ζάχαρη) που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Η ζάχαρη στη συνέχεια συσσωρεύεται στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 2 βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ομοίως, τα άτομα με προδιαβήτη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο γι’ αυτές τις συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν προδιαβήτη. Για το λόγο αυτό συνιστάται σε όσους ενήλικες είναι υπέρβαροι και πάνω από 45 ετών να μιλήσουν με το γιατρό τους και να ελεγχθούν για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Αναλυτικότερα πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη:

* Οι υπέρβαροι

* Οσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού διαγνωσμένους με διαβήτη

* Οσοι έχουν καθιστικό τρόπο ζωής

* Γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης

* Οσοι παίρνουν φάρμακα για υπέρταση ή έχουν αρτηριακή πίεση στα όρια (140/90 mm/hg) ή έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα

* Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

* Οσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πώς γίνεται το τεστ για προδιαβήτη

Υπάρχουν δύο δοκιμές για προδιαβήτη που αμφότερες μετρούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Και οι δύο δοκιμές θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικές.

Πριν από το τεστ ο ασθενής πρέπει να νηστέψει για τουλάχιστον οκτώ ώρες (για το λόγο αυτό το τεστ είναι καλά να γίνεται το πρωί με τον ασθενή να είναι νηστικός). Στην πρώτη δοκιμασία που είναι γνωστή ως τεστ γλυκόζης πλάσματος νηστείας, λαμβάνεται ένα δείγμα αίματος και μετριέται το επίπεδο γλυκόζης. Αν η γλυκόζη είναι μεταξύ 100-125 mg/dl τότε υπάρχει προδιαβήτης.

Δεδομένου ότι συχνά το σάκχαρο νηστείας είναι 100-125 mg/dl αλλά αυξάνεται πάνω από 200 μετά το γεύμα, πρέπει να ακολουθήσει το τεστ ανοχής στη γλυκόζη ή όπως αλλιώς λέγεται καμπύλη σακχάρου μετά από δύο ώρες. Για να γίνει αυτό το τεστ θα χρειαστεί να χορηγηθούν από το στόμα 75 gr γλυκόζης. Αν το σάκχαρο μετρηθεί μέχρι 140 (και παρακάτω) τότε ο ασθενής… δεν είναι ασθενής. Αλλά σε περίπτωση που έχει παραπάνω κιλά θα πρέπει να τα χάσει, γιατί είναι υποψήφιος διαβητικός. Αν είναι μεταξύ 140-199 mg/dl τότε υπάρχει διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη, δηλαδή υπάρχει προδιαβήτης. Αν το σάκχαρο είναι πάνω από 200 τότε ο ασθενής έχει διαβήτη.

Αν το άτομο έχει διαγνωστεί με προδιαβήτη, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για να επιβραδύνει την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2 ή ακόμα και να αντιστρέψει την κατάσταση. Το ευχάριστο είναι πως τα άτομα που θα χάσουν περίπου 5% του σωματικού τους βάρους, συχνά επιβραδύνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη του διαβήτη. Τα άτομα με προδιαβήτη μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν από την αυξημένη άσκηση και μια αλλαγή στη διατροφή τους, όπως περικοπή γλυκών και πρόσληψη θρεπτικών και υγιεινών γευμάτων.

Η δίαιτα, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με το διαβήτη.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button