Τέλειος γονιός δεν υπάρχει!

Ίσως να χάσατε τον έλεγχο και να φωνάξατε στο παιδί σας ή να ανησυχείτε ότι κάνετε ή δεν κάνετε πάρα πολλά για εκείνα. Όποια και αν είναι η αιτία, οι περισσότεροι βιώνουν συχνά ενοχές ότι δεν είναι καλοί γονείς.

Ήρθε ο καιρός να καταρρίψετε το μύθο του τέλειου γονιού. Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα μας εξηγεί ότι κανείς δεν είναι τέλειος, παρά μόνον αληθινός.

Να είστε ρεαλιστές
Μπορεί οι διαφημίσεις στην τηλεόραση να δείχνουν την τέλεια ατσαλάκωτη οικογένεια ή οι φωτογραφίες στα περιοδικά να στέλνουν το μύνημα ότι οι γονείς οφείλουν να είναι συνεχώς χαμογελαστοί όπου δεν θυμώνουν, δεν φωνάζουν, δεν χάνουν την ψυχραιμία τους και έχουν πάντα υπομονή με το παιδί τους. Όμως η αληθινή ζωή δεν είναι έτσι. Οφείλετε να είστε ρεαλιστές. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, υπάρχουν αληθινοί γονείς, οι οποίοι μπορεί να θυμώνουν με το παιδί τους αλλά να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, τις αδυναμίες τους και τους άσχημους χειρισμούς τους.

Αναγνωρίστε τα λάθη σας
“Τα λάθη μπορούν να θεωρηθούν σαν ευκαιρίες για μάθηση. Τα λάθη δεν είναι αποτυχίες” αναφέρει στο βιβλίο του Οδηγός Δημοκρατικής Γονεϊκής Συμπεριφοράς Ντον Ντίνκμεγιερ (εκδόσεις Θυμάρι). Όλοι κάνουν λάθη. Τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο το λάθος έχει λιγότερη σημασία από τον τρόπο που θα ενεργήσετε μετά από αυτό. Αναγνωρίστε τα, διορθώστε τα και συγχωρήστε τον εαυτό σας. Το να αυτοκατηγορείστε για το ότι π.χ. είστε πολύ αυστηροί ή πολύ ελαστικοί με τα όρια και τους κανόνες που βάζετε δεν βοηθούν κανέναν. Με μία υποσημείωση όμως: όλα όσα αναφέρονται για τα λάθη δεν αφορούν τη χρήση βίας σε όλες τις μορφές της. Η βία είναι λάθος.

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τους άλλους μπορεί να οδηγήσει μόνον σε αποθάρρυνση και απογοήτευση. Συνήθως βασίζουμε τα συμπεράσματά μας σε ένα μόνο μικρό κομμάτι της συνολικής εικόνας. Δεν έχει σημασία πόσο “καλός” νομίζετε ότι κάποιος άλλος μπορεί να είναι, ο καθένας κάνει λάθη στην πορεία.

Αρκεστείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε
Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή την ερώτηση που θα θέσετε στον εαυτό σας “είμαι αρκετά καλός γονιός;”. Δεν χρειάζεται να βάζετε στη ζυγαριά το πόσο καλός γονιός είστε. Κάντε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σας όπως “Κάνω ό,τι μπορώ; Που έκανα λάθος; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;”.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από ανεπιθύμητες
Συγγενείς και φίλοι που δεν ζουν μαζί σας μπορεί να σας φορτώνουν ενοχές με το πώς θα “πρέπει” να φέρεστε στα ά σας. Θέστε τα όριά σας εκτιμώντας την ανησυχία τους. Δεν χρειάζεται να αντιδράτε ή να αντιστέκεστε. Απλώς αλλάξτε θέμα λέγοντάς τους: “Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Θα το εξετάσω.».

Εκπαιδευτείτε
Η γονεϊκότητα είναι στην ουσία ένας συνδυασμός από αυτοσχεδιασμούς συμπεριφορών και εμπειρίες από τη σχέση μας με τους γονείς μας. Αυτός όμως δε σημαίνει ότι όσα λαμβάνουμε από τον περίγυρό μας αντανακλούν και τη σωστή συμπεριφορά. Δεν γεννηθήκαμε έτοιμοι γονείς γι΄αυτό και χρειαζόμαστε συνεχή μάθηση και εκπαίδευση. Διαβάστε βιβλία, αναζητήστε πληροφορίες, ενημερωθείτε πώς να επιλύετε συγκρούσεις εποικοδομητικά, να θέτετε ξεκάθαρα όρια και να μιλάτε έτσι ώστε τα παιδιά να σας ακούν, να σας εμπιστεύονται και να σας μιλούν.

Αναζητήστε υποστήριξη
Μην υποτιμάτε την αξία της υποστήριξης και της οικογενειακής συμβουλευτικής γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε πολύτιμες συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών, να προσεγγίσετε με διαφορετικό τρόπο τα παιδιά αλλά και τον εαυτό σας.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς…
…αλλά υπάρχούν γονείς που ακούν το παιδί τους, έχουν καλή επικοινωνία μαζί του, είναι εκφραστικοί, του χαμογελούν, το αγκαλιάζουν, του μιλούν τρυφερά και μοιράζονται ποιοτικό χρόνο μαζί του. Γονείς που βοηθούν το παιδί τους να αναπτύξει αίσθηση υπευθυνότητας για τις πράξεις του, του διδάσκουν να αντιμετωπίζει τα προβλήματα ως προκλήσεις και όχι ως καταστροφές. Και τέλος, υπάρχουν γονείς που αγαπούν το παιδί τους χωρίς να γίνονται ασφυκτικοί μαζί του, που το κατανοούν, το σέβονται και το εμπιστεύονται.

omorfamystika.gr

Related Articles

Back to top button