Τα διατροφικά λάθη που επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ψυχική νόσος που καθοδηγείται από έναν συνδυασμό κληρονομικών επιδράσεων, στοιχείων της προσωπικότητας και εξωτερικών παραγόντων.

Αν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή σωματική υγεία, το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και τα δυσάρεστα συμβάντα της ζωής, προδιαθέτουν κάθε άνθρωπο, ασχέτως της ηλικίας του, απέναντι στην κατάθλιψη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, πιο «εξειδικευμένοι», που επηρεάζουν πιο έντονα επιμέρους ηλικιακές ομάδες.

«Σαφώς και η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αισιόδοξη ψυχική διάθεση, να βελτιώσει την ενεργητικότητα αλλά και τη δυνατότητα αντιμετώπισης με πιο δυναμικό τρόπο των στρεσσογόνων καταστάσεων. Και αυτά αποτελούν πολύτιμα όπλα, στην αντιμετώπιση μιας συναισθηματικής διαταραχής, όπως είναι η κατάθλιψη».

Αυτό επισημαίνει η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και περικλείει στα συμπεράσματά της τη σοβαρότητα του ρόλου της διατροφής, τόσο στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, όσο και στη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος στις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

«Η κατάθλιψη συνδέεται με τη μειωμένη ενέργεια» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Πετροπούλου και ως ακραία απόδειξη αυτού του γεγονότος θεωρεί την επιθυμία πασχόντων από κατάθλιψη να επιθυμούν να καταναλώσουν εύκολες και μαλακές τροφές, όπως χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, κρουασάν, σοκολάτα, ή άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια μάσησης, όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό και παράξενο.

Τα πέντε ισορροπημένα γεύματα ημερησίως και ο σωστός συνδυασμός τροφών που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς ελλείψεις ή διαιτητικές πρακτικές επικίνδυνες για την υγεία, μπορεί σε συνδυασμό με τη θεραπευτική προσέγγιση του ειδικού να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση και να αποτελέσουν «ασπίδα» στην κατάθλιψη ή σε κάποια άλλη συναισθηματική διαταραχή.

«Είναι σημαντικό», συμπληρώνει η Δρ. Πετροπούλου, πως «τελικά η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο σωματικές ασθένειες, αλλά επεμβαίνει αποφασιστικά και στη διαμόρφωση της ψυχικής ισορροπίας και της συναισθηματικής επάρκειας».

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία

Ερευνητές αξιολόγησαν 19 παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη ανά ηλικιακή ομάδα, συγκρίνοντας τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη με αυτά που δεν είχαν εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου που μελετήθηκαν φάνηκε να επιδρούν σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Μερικοί από αυτούς ήταν το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ένα πρόσφατο δυσάρεστο συμβάν, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η περιορισμένη κοινωνική λειτουργικότητα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η κακή σωματική υγεία.

Ωστόσο, πέντε παράγοντες κινδύνου συσχετίστηκαν με την κατάθλιψη σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Για τα άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών, σημαντικοί παράγοντες για την κατάθλιψη φάνηκε πως ήταν το υπερβολικό βάρος, ο πόνος, η παιδική κακοποίηση και οι χρόνιες παθήσεις, ενώ για τα άτομα άνω των 60 ετών το χαμηλό εισόδημα συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης απ’ ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, άτομα που παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου αναπάντεχους για την ηλικία τους φάνηκε πως αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Για παράδειγμα, ένα χρόνιο νόσημα συσχετίστηκε πιο έντονα με την κατάθλιψη στα νεαρά άτομα, ενώ ως παράγοντας απαντάται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και, αντίθετα, το χαμηλό εισόδημα φάνηκε πως επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων παρά το γεγονός ότι ήταν πιο συχνό μεταξύ των νέων.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button