Σκόρδο και κρεμμύδι: Νοστιμίζουν τα πιάτα μας, ωφελούν την υγεία. Το κόλπο για να τα ξεφλουδίζετε εύκολα

Το απόλυτο κόλπο για να ξεφλουδίζετε εύκολα α και σκόρδα!

Μπορεί να είναι πασίγνωστα κυρίως για το ξεχωριστό και ιδιαίτερο άρωμά τους, αλλά επίσης διαθέτουν ισχυρές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Τα λαχανικά αυτά ανήκουν στο γένος Άλλιον και περιέχουν ουσίες που τους προσδίδουν έντονα αρώματα. Οι ουσίες αυτές μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να εκπνέονται από τους πνεύμονες αρκετές ώρες μετά.

Γι' αυτόν τον λόγο άτομα με πρόβλημα δυσάρεστης αναπνοής θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφών. Eπίσης, άτομα που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου θα ήταν καλό να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού, καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι ύποπτα για την πρόκληση συμπτωμάτων του Συνδρόμου.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά είναι καλές πηγές σουλφιδίων (allyl sulfides), που φαίνεται να βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, περιέχουν σαπωνίνες, οι οποίες προστατεύουν από τη δημιουργία όγκων και μειώνουν τη χοληστερόλη.

Μια σπουδαία ουσία που περιέχουν τα κρεμμύδια είναι η κερσετίνη. Αυτή η ουσία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ωφελεί άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κερσετίνη μπορεί να μειώσει τον παράγοντα TNF (δείκτης φλεγμονής).

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, ένα αντιοξειδωτικό που ίσως βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία. Οι ουσίες που περιέχονται στο σκόρδο διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο ίσως μειώνει την αρτηριακή πίεση και την LDL χοληστερόλη.

Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή υποφέρετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση ωμού σκόρδου, θα μπορούσατε ίσως να το γευτείτε μόνο μαγειρεμένο.

Ένα είναι το κόλπο για να ξεφλουδίζονται εύκολα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ποιό; Το νερό!

Βυθίστε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ με νερό για να τα ξεφλουδίσετε. Η φλούδα τους θα βγει πιο εύκολα και δεν θα σας κάνει να κλάψετε.

Για να αφαιρέσετε όλες τις φλούδες από τις σκελίδες του σκόρδου, βάλτε τες στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε ένα μπολ για περίπου 15 δευτερόλεπτα, αφαιρέστε και ανακινείστε ελαφρά. Λειτουργεί κάθε φορά!

Πληροφορίες από Αστερία Σταματάκη διαιτολόγος διατροφολόγος ΜSc , ΠΗΓΕΣ:www.neadiatrofis.gr , www.zougla.gr

Related Articles

Back to top button