Advertisement

Προσοχή στα φάρμακα και στα βότανα αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια

Advertisement 1

 

Advertisement

Μερικά συνηθισμένα παυσίπονα, σκευάσματα για τις ιώσεις και φάρμακα για τις καούρες μπορεί να επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και με φάρμακα που χορηγούνται για παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, καθώς και με «φυσικές» θεραπείες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπισή της.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) στις πρώτες οδηγίες που εξέδωσε για φάρμακα, σκευάσματα και βότανα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, τα προϊόντα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα επειδή:

* Είναι τοξικά για τον καρδιακό μυ ή αλλάζουν τον τρόπο σύσπασής του.

* Αλληλεπιδρούν με φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και έτσι μειώνουν τη δραστικότητά τους.

* Περιέχουν περισσότερο αλάτι από όσο συνιστάται για τους πάσχοντες από αυτήν.

Πολύ αδύναμος

Η καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται όταν ο καρδιακός μυς είναι πολύ αδύναμος για να ωθήσει αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα και να το δεχτεί πίσω, με συνέπεια να μην οξυγονώνεται επαρκώς ο οργανισμός και να συσσωρεύεται αίμα και υγρά σε διάφορα σημεία του σώματος. Ετσι, ο ασθενής εκδηλώνει συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και οίδημα (πρήξιμο) των άκρων.

Η κύρια αιτία της είναι η στεφανιαία νόσος και κυρίως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ τα συμπτώματά της τείνουν να επιδεινώνονται με τον καιρό.

Ωστόσο οι ειδικοί ανησυχούν ότι σε αυτό συμβάλλει η λήψη δεκάδων φαρμάκων, άλλα εκ των οποίων διεγείρουν την κατακράτηση υγρών και άλατος από τον οργανισμό με συνέπεια να μειώνουν τη δράση των διουρητικών που χορηγούνται για την ανεπάρκεια και άλλα περιέχουν πολύ αλάτι το οποίο αντενδείκνυται στους ασθενείς.

Οπως γράφουν εμπειρογνώμονες της ΑΗΑ στην ιατρική επιθεώρηση «Circulation», οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια κατά κανόνα είναι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν κατά μέσον όρο από πέντε ή περισσότερα άλλα νοσήματα. Για τα νοσήματα αυτά χρειάζονται επτά ή περισσότερα φάρμακα ημερησίως, τα οποία πολύ συχνά χορηγούν διαφορετικοί γιατροί – χώρια τα «φυσικά» σκευάσματα και τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που παίρνουν από μόνοι τους.

Ποια είναι ύποπτα

«Πολλά από τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι καρδιολογικά, αλλά χορηγούνται για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος και νευρολογικά νοσήματα. Είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνεται αναλυτικά ο καρδιολόγος ιατρός ώστε να αξιολογήσει αν και ποια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα της ανεπάρκειας ή να επιδεινώσουν τη νόσο» δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Λ. Πέιτζ, επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν τις οδηγίες.

«Γι’ αυτό τον λόγο, οι γιατροί πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα που παίρνουν, καθώς και για τα διατροφικά συμπληρώματα και τα βότανα». Σύμφωνα με τις οδηγίες, στα φάρμακα που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια συμπεριλαμβάνονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά, καθώς και φάρμακα για το κρυολόγημα, τις αρρυθμίες, τον καρκίνο, για νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, για το αναπνευστικό, για παθήσεις των ματιών, για ρευματικές παθήσεις, για την ελονοσία και για παθήσεις του ουροποιητικού.

Συμπληρώματα και βότανα

Πολλά συμπληρώματα και βότανα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, διότι περιέχουν εφέδρα (αυξάνει την αρτηριακή πίεση) ή επεμβαίνουν στη δράση των φαρμάκων για την ανεπάρκεια. Αυτό λ.χ. μπορεί να συμβεί με το χόρτο του Άη Γιάννη (βαλσαμόχορτο ή St. John’swort), το τζίνσενγκ, τον κράταιγο (hawthorn), το danshen ή ακόμα και με το πράσινο τσάι και το γκρέιπφρουτ.

«Οι ασθενείς έχουν μάθει να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων για αλάτι, αλλά πρέπει να κάνουν το ίδιο και με τις ετικέτες των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων», είπε ο δρ Πέιτζ, ο οποίος είναι καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Φαρμακευτικής και το Τμήμα Φυσικής Ιατρικής/Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

«Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν διατροφικά συμπληρώματα, βότανα και άλλα “φυσικά” σκευάσματα για να θεραπεύσουν ή να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας.

»Είναι απολύτως απαραίτητο να καταγράφουν αναλυτικά κάθε χάπι, βότανο ή σκεύασμα που παίρνουν, καθώς και τη δόση που λαμβάνουν, και να δίνουν αυτό το χαρτί στον γιατρό για την καρδιακή ανεπάρκεια σε κάθε επίσκεψη που του κάνουν.

»Καλό είναι επίσης να έχουν έναν γιατρό ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που τους παρακολουθεί και θα επιβλέπει όλες τις θεραπείες που λαμβάνουν, για οποιαδήποτε νόσο κι αν προορίζονται».
tanea.gr

Advertisement

Related Articles

Back to top button