Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει η άσκηση

Τόσα έχουν γραφεί για την ωφελιμότητα της άσκησης όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Εχουν φθάσει μάλιστα στο σημείο ορισμένοι ερευνητές να υποστηρίξουν ότι ακόμη και αυτοί που κατά την ώρα των διαφημίσεων στην τηλεόραση σηκώνονται από την καρέκλα τους και περπατούν στο δωμάτιο είναι σε πλεονεκτικότερη θέση συγκριτικά με εκείνους που κάθονται ακίνητοι στην καρέκλα.

Και ενώ όλοι είχαν πιστέψει ότι το θέμα ωφελιμότητα της άσκησης έληξε, μια νέα εργασία από το Πανεπιστήμιο του Οσλο της Νορβηγίας που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό «Sports and Medicine» ισχυρίζεται ότι ωφελούνται ακόμη και εκείνοι που αρχίζουν να ασκούνται σε ηλικία άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 5.700 εθελοντές που είχαν περάσει τα 65 τους χρόνια, πολλοί εκ των οποίων υποβάλλονταν σε άσκηση δυόμισι έως τρεις ώρες την εβδομάδα. Αυτό που οι ερευνητές παρατήρησαν ήταν ότι εκείνοι που γυμνάζονταν έζησαν πέντε χρόνια περισσότερο συγκριτικά με τους μη ασκούμενους.

Οι ερευνητές εστίασαν στις ηλικίες των 66-77 ετών και παρατήρησαν ότι και αυτοί που άρχισαν να ασκούνται ακόμη και από την ηλικία των 73 ετών είχαν την ίδια ωφέλεια.

Τα αποτελέσματα αυτά συγκρινόμενα με τη διακοπή του καπνίσματος που θεωρείται ένας από τους γενεσιουργούς παράγοντες καρδιοπαθειών είναι υπέρτερα. Με απλά λόγια, η άσκηση υπερτερεί της διακοπής του καπνίσματος.

Ανάλογο μήνυμα στέλνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ η οποία έδειξε ότι η ακινησία σκοτώνει περισσότερους από την παχυσαρκία αυτή καθαυτή.

Με βάση όλες τις δημοσιευμένες μελέτες φαίνεται ότι το ποσοστό των ασκούμενων ανθρώπων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ευρώπη έρχονται από την Ολλανδία με ποσοστά μη ασκουμένων 14% του πληθυσμού της και τα χειρότερα από την Πορτογαλία με ποσοστό 69%.

Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη μελέτη για την Ελλάδα, αλλά από μεμονωμένες παρατηρήσεις δεν φαίνεται οι Ελληνες να ασκούνται βάσει καθημερινού προγράμματος σε υψηλά ποσοστά.

Συμπερασματικά, η άσκηση που θεωρείται όπλο κατά των καρδιοπαθειών και του καρκίνου και που παρατείνει για χρόνια ακόμη και τη ζωή εκείνων που αρχίζουν να ασκούνται στην τρίτη ηλικία, πρέπει να συμπεριληφθεί στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

, tanea.gr

Related Articles

Back to top button