Πόσο ασφαλή είναι τα οστρακοειδή;

 Πόσο ασφαλή είναι τα οστρακοειδή;

Το βακτήριο vibrio προτιμά τα στρείδια

Οι ωκεανοί που ζεσταίνονται λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, φαίνεται πως θέτουν σε κίνδυνο τα οστρακοειδή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές σε μια ολόκληρη και αγαπημένη ομάδα τροφών, τα φρέσκα θαλασσινά.

Σύμφωνα με το National Geographic, αυτή η αύξηση, μεγαλώνει τον κίνδυνο του Vibrio, ενός βακτηρίου που μπορεί να μολύνει τα οστρακοειδή, ειδικά τα στρείδια και κατ’ επέκταση, όσους τα καταναλώνουν.

Ο Andrew Pershing, ωκεανογράφος, εξηγεί ότι στο Βόρειο Ατλαντικό συναντάμε «παρελάσεις» ολόκληρων οικοσυστημάτων προς τους πόλους, όσο ο πλανήτης ζεσταίνεται: αρπακτικά, θύματα αρπακτικών, αλλά και παράσιτα, αρχίζουν να μετακινούνται στην υδρόγειο και σε κάποιες χώρες, τα πράγματα είναι επικίνδυνα.

Πόσο ασφαλή είναι τα οστρακοειδή;

Μια ενδεχόμενη μόλυνση από κατανάλωση στρειδιών μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι το 27% των Αμερικανών που έχουν μολυνθεί με το Vibrio, έχουν νοσηλευτεί γι’ αυτό, με αποτέλεσμα το θάνατο στο 4% των ασθενών. Λόγω του ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί, ο πραγματικός δείκτης μολύνσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Ειδικά αν βρεθείτε στο εξωτερικό, δώστε προσοχή στην κατανάλωση οστρακοειδών και ιδιαίτερα στρειδιών, και έχετε υπόψη σας ότι η μόλυνση προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την γαστρεντερίτιδα, αλλά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Related Articles

Back to top button