Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώμε

84fd51dbcd

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώμε

Τα αυγά έχουν «κατηγορηθεί» για την υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου τους σε χοληστερόλη κι έτσι αρκετοί τα αποφεύγουν.

Στην πραγματικότητα όμως το αυγό είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς μας παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες.

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη από το αυγό, αλλά και από άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, έχει ήπια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά (AHA) δεν «καταδικάζει» πλέον το αυγό όπως παλαιότερα. Συνιστά βέβαια να μην καταναλώνουμε συνολικά περισσότερα από 300 μιλιγκράμ χοληστερόλης την ημέρα (ένα αυγό παρέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερόλης, καθώς και συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών).

Η επίσημη οδηγία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Dietary Guidelines for Americans) αναφέρει πως ένας κρόκος αυγού την ημέρα δεν ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα ούτε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε υγιή άτομα.

Η οδηγία συνάδει με τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών. Εκτενής μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1999 και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA κατέδειξε πως η κατανάλωση πέντε έως έξι αυγών σε εβδομαδιαία βάση δε συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού σε υγιείς ενήλικες. Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης μεγαλύτερης ποσότητας από την παραπάνω.

Μία ακόμη εκτενής μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση BMJ έδειξε επίσης ότι, για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, ένα αυγό την ημέρα δεν επιβαρύνει την υγεία.


Αυγό και χοληστερίνη

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένη χοληστερίνη αλλά και αθλητές που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.

Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές.

Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα.

Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Αυγό και αθλητές

Η άποψη ότι οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο του αυγού είναι πλέον παρωχημένη. Αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αθλητών που χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερα από ένα αυγά την ημέρα προκειμένου να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή τους.

Ωστόσο δεν απαγορεύεται η κατανάλωση κρόκου αυγού για όσους κάνουν διατροφή με στόχο την αύξηση μυϊκής μάζας.

Αυγό και αλλεργίες

Είναι πραγματικότητα πως η πρωτεΐνη του αυγού έχει τέτοιο μέγεθος και σταθερότητα που μπορεί σε ωμή κατάσταση να προκαλέσει αλλεργία σε άτομα που είναι ευπαθή. Ωστόσο, αν το αυγό ψηθεί, τότε ο κίνδυνος αλλεργίας μειώνεται σημαντικά.

Σε καμία περίπτωση τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη, τη σκόνη ή άλλους παράγοντες είναι απαραίτητα αλλεργικά και στο αυγό. Μόνο αν η αλλεργία στο αυγό είναι κλινικά διαπιστωμένη θα πρέπει το άτομο να αποφεύγει την κατανάλωσή τους.

Περισσότερο ευπαθής ομάδα είναι τα βρέφη ηλικίας 0-12 μηνών που παρουσιάζουν ποσοστό αλλεργίας 1-3%. Το ευχάριστο είναι ότι η αλλεργία συνήθως ξεπερνιέται μέχρι την ηλικία των 6.

Συμπερασματικά, πρώτα ελέγξτε αν έχετε αλλεργικά συμπτώματα έχοντας καταναλώσει αυγά (όπως άσθμα, έκζεμα ή εξανθήματα) πριν τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Να θυμάστε πως ακόμα και αν έχετε αλλεργία στο ασπράδι του αυγού, ο κρόκος συνήθως μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια, ενώ όταν το αυγό εμπεριέχεται σε τροφές όπως οι χυλοπίτες, η μπεσαμέλ ή το κέικ επειδή είναι ψημένο και συνεπώς η πρωτεΐνη στο ασπράδι έχει πιο σταθερή δομή, συνήθως δεν προκαλεί αλλεργία.

Αυγό και αδυνάτισμα

Είναι πλέον διαπιστωμένο πως το αυγό αποτελεί τροφή σύμμαχο στο αδυνάτισμα, λόγω της πληρότητας της σύστασής του, της χαμηλής ενεργειακής αξίας του αλλά και του κορεσμού που προκαλεί. Μελέτες δείχνουν πως η σωστή ένταξη των αυγών σε μια υποθερμιδική διατροφή αυξάνει τον ρυθμό απώλειας βάρους.

Το αυγό μπορεί να καταναλωθεί ποικιλοτρόπως.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες σχετικά με την κατανάλωση αυγών στην καθημερινότητα:

  • Αυγό βραστό, φρυγανιά με μια φέτα γαλοπούλα και μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 3-4 ελιές, ντομάτα και αγγουράκι.
  • Ομελέτα με 2 αυγά, μανιτάρια, γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, πιπεριά και 3-4 ελιές τηγανισμένη σε μια κουταλιά λάδι και μια φρυγανιά.
  • 2 αυγά με ντομάτα και 40γρ ανθότυρο τηγανισμένα σε μια κουταλιά λάδι και μια φρυγανιά.
  • Δύο αυγά ποσέ με ένα μπολ σαλάτα με μια κουταλιά λάδι και μια φέτα ψωμί.
  • Ένα μπολ σαλάτα με 2 αυγά βραστά, 2 φέτες γαλοπούλα, μια φέτα άπαχο τυρί, μια κουταλιά λάδι, ξύδι και 2 παξιμαδάκια κρίθινα.

Η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι κατανάλωσης αυγών!

Συμπερασματικά

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείσετε το αυγό από τη διατροφή σας στηριζόμενοι στους διατροφικούς μύθους των περασμένων δεκαετιών γύρω από αυτό. Ακολουθείστε τις νεότερες συστάσεις για την κατανάλωση αυγών (ως 7 την εβδομάδα) και ωφεληθείτε από την πολύτιμη θρεπτική του αξία.

Μόνο σε ιδιαίτερες κλινικές περιπτώσεις όπως η διαπιστωμένη αλλεργία στο αυγό συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης του.

onmed.gr , iatronet.gr

Related Articles

Back to top button