Ποιες είναι οι αιτίες του κάτω κοιλιακού πόνου;

32456

Ποιες είναι οι αιτίες του ;

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς. Η Λοίμωξη του Ουροποιητικού Συστήματος είναι η πιο κοινή αιτία του πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα στις γυναίκες.
Ορισμένες κήλες προκαλούν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πυελικό πόνο.
Δυσκοιλιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα
Παρουσία πέτρας στην ουρήθρα προκαλεί επίσης πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα
Ανωμαλίες της μήτρα στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πυελικό πόνο.
Ο προστάτης μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πυελικό πόνο.
Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, τραύματα στην κάτω κοιλιακή χώρα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πυελικό πόνο.
Πόνοι της περιόδου στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πυελικό πόνο .
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης ή σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να προκληθεί  πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πυελικό πόνο.
Γενικότερα:1. Οξεία σκωληκοειδίτιδα: αυτή είναι μια συχνή ιατρική κατάσταση σε όλες τις ηλικίες. Προκαλεί συνήθως αρχικά πόνο κεντρικά η στο επιγάστριο και μετά στη δεξιά κάτω μεριά της κοιλιάς. Ναυτία έμετος και διάρροια είναι συνοδά συμπτώματα. Ο γιατρός σας υποθέτει ότι αυτό είναι το σημείο του πόνου από το σημείο της ευαιαισθησίας και από άλλα σημεία της εξέτασης2. Εκκολπωματική νόσος: εκκολπωματίτιδα προκύπτει όταν οι ανώμαλες εγκοπές σαν σακουλάκια στο παχύ έντερο παθαίνουν απόφραξη και φλεγμονή από κόπρανα. Στις δυτικές χώρες εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος της δίαιτας.3. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου:η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα συχνά προκαλούν επεισόδια κοιλιακού πόνου

4. Νεφρολιθίαση

5. Κήλες:Εάν γίνει συστροφή τότε η αιματική ροή σταματά και προκαλείται πόνος.

6. Διάταση ουροδόχου κύστης: από απόφραξη της εξόδου η από υπερτροφία προστάτη.

7. Γαστρεντερίτιδα η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι συχνά αίτια κοιλιακού πόνου.

8. Πυελική νόσος:πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς σχετίζεται συχνά με παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όπως πυελική φλεγμονώδης νόσος, λοίμωξη σαλπίγγων, μάζα ωοθηκών, έκτοπη εγκυμοσύνη , ενδομητρίωση(χρόνια νόσος όπου η επιφάνεια της μήτρας βρίσκεται και σε άλλες έκτοπες θέσεις και προκαλεί πόνο)η ινομυώματα(καλοήθεις όγκοι στο τοίχωμα της μήτρας)

Γυναικολογικές αιτίες
 
1. Έμμηνος ρύση: ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή προσταγλανδινών, ουσιών που προκαλούν συσπάσεις της μήτρας. Εκδηλώνεται χαμηλά στην κοιλιά και πολλές φορές αντανακλά στη μέση, τα πόδια, την πλάτη ή το στομάχι. Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, πιθανώς σχετίζεται με σοβαρότερες γυναικολογικές αιτίες (κύστεις ωοθηκών, ενδομητρίωση κτλ).

2. Κύστεις στις ωοθήκες: η μάζα που υπάρχει στις ωοθήκες δημιουργεί ευαισθησία προκαλώντας πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

3. Συστροφή ωοθήκης: η ωοθήκη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και δεν τροφοδοτείται με αίμα από τα αγγεία

4. Προβλήματα των σαλπίγγων: υδροσάλπιγγα και πυοσάλπιγγα, που προκαλούν διόγκωση και πόνο στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς, ή ακόμα και εξωμήτρια κύηση στις σάλπιγγες.

5. Γυναικολογικές λοιμώξεις: λοιμώξεις όπως, ενδομητρίτιδα και χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά λόγω της φλεγμονής που υπάρχει.

6. Ενδομητρίωση: τα κύτταρα του εσωτερικού της μήτρας -ενδομήτριο-, «μεταναστεύουν» από τη μήτρα σε άλλα όργανα του σώματος, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στην κοιλιά. Τα κύτταρα αυτά αντιδρούν στις ορμόνες κάθε μήνα με την περίοδο, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην κοιλιά που συχνά συνοδεύεται και από πόνο κατά την αφόδευση ή την ούρηση.

7. Ινομυώματα: πρόκειται για μικρά καλοήθη ογκίδια στη μήτρα που σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο

Πρώτες βοήθειες

Οι περισσότεροι κοιλιακοί πόνοι περνούν χωρίς ειδική θεραπεία. Να ακολουθήσετε της οδηγίες του γιατρού, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ανακούφιση του πόνου.

Κάνετε σε ένα ζεστό μπάνιο.

Πιέστε άφθονα καθαρά υγρά, (νερό, αραιωμένο χυμό ή αναψυκτικού). Να μειώσετε ή να κόψετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοόλ καθώς αυτά μπορεί να χειροτερεύσουν τον πόνο.

Όταν σας επιτρέπεται να αρχίσετε πάλι να τρώτε αρχίστε με καθαρά υγρά (όπως τη σούπα), μετά προχωρήστε
σε μαλακές τροφές, όπως κράκερ, ρύζι, μπανάνες
ή τοστ. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει 
την αποφυγή ορισμένων τροφίμων.

Να ξεκουράζεστε πολύ.

Δοκιμάστε αντιόξινα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, γιατί συμβάλουν στη μείωση ορισμένων τύπων πόνου όπως τη δυσπεψία ή την καούρα. Δείτε τον γιατρό σας αν ο πόνος δεν υποχωρεί.

Πάρτε ήπια παυσίπονα σαν την παρακεταμόλη. Να αποφεύγετε την ασπιρίνη ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εκτός αν πάρετε διαφορετικές οδηγίες.
Αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένους τύπους κοιλιακού πόνου.

 

Πηγή : healthtimes.gr

Related Articles

Back to top button