«Ναι» στο προφυλακτικό- «Όχι» στην ηπατίτιδα, τα χλαμύδια, τα κονδυλώματα και τον έρπη

«Ναι» στο προφυλακτικό- «Όχι» στην ηπατίτιδα, τα χλαμύδια, τα κονδυλώματα και τον έρπη

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 23% των οροθετικών ατόμων και το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C δε γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του. Σημαντική αύξηση καταγράφεται επίσης τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η αυξητική τάση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα , τον έρπη των γεννητικών οργάνων και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς και με τις μεθόδους πρόληψης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης για 2η συνεχόμενη χρονιά έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της 13ης Φεβρουαρίου – Παγκόσμιας Ημέρας Προφυλακτικού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το πάγιο αίτημα για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα προφυλακτικά που αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο μείωσης του ρίσκου έκθεσης σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η πρωτοβουλία αυτή θα διευκόλυνε την πρόσβαση του κοινού και ειδικά των νέων αγοριών και κοριτσιών στα προφυλακτικά μειώνοντας το τελικό κόστος τους, ενώ παράλληλα θα υπηρετούσε και ένα συμβολικό σκοπό, καθώς δε νοείται κράτος πρόνοιας που εξισώνει μέσω των φορολογικών συντελεστών το με καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Φέτος, η ενημερωτική παρέμβαση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Δημόσιας Υγείας, μέσω του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Thess Checkpoint» και το «Κέντρο Ζωής». Τις δράσεις θα στηρίξουν με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. – Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

1. Ενημερωτική εκδήλωση στην Πλατεία Καμάρας
Χώρος: Πλατεία Καμάρας, «Αψίδα Γαλέριου»
Ημερομηνία Υλοποίησης: 13 Φεβρουαρίου 2017
Ομάδα –στόχος : Γενικός πληθυσμός, Νεανικός πληθυσμός
Ωράριο: 11:00 έως 18:00

2. Ενημερωτική παρέμβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χώρος: Πλατεία 4 Σχολών, Α.Π.Θ.
Ημερομηνία Υλοποίησης: 13 Φεβρουαρίου 2017
Ομάδα –στόχος : Φοιτητικός πληθυσμός
Ωράριο: 11:00 έως 18:00

3. Ενημερωτική παρέμβαση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Χώρος: Κεντρική είσοδος ΠΑ.ΜΑΚ.
Ημερομηνία Υλοποίησης: 13 Φεβρουαρίου 2017
Ομάδα –στόχος : Φοιτητικός πληθυσμός, νεολαία
Ωράριο: 11:00 έως 18:00

4. Ενημερωτική παρέμβαση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
Χώρος: Κεντρική είσοδος Διεθνούς Πανεπιστημίου
Ημερομηνία Υλοποίησης: 13 Φεβρουαρίου 2017
Ομάδα –στόχος : Φοιτητικός πληθυσμός
Ωράριο: 16:00 έως 18:00

5. Ενημερωτική παρέμβαση στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης
Χώρος: Κεντρική είσοδος Α.Τ.Ε.Ι.Θ.
Ημερομηνία Υλοποίησης: 14 Φεβρουαρίου 2017
Ομάδα –στόχος : Φοιτητικός πληθυσμός
Ωράριο: 11:00 έως 18:00

6. Πρόγραμμα δρόμου μέσα στην πόλη με ομάδα – στόχο τους νέους
Χώρος: Ροτόντα, Πλατεία Ναυαρίνου, Πλατεία Καμάρας, Λεωφόρος Νίκης, Αγγελάκη
Ημερομηνία Υλοποίησης: 13 Φεβρουαρίου 2017
Ομάδα –στόχος : Γενικός πληθυσμός, Νεανικός πληθυσμός
Ωράριο: Πρόγραμμα δρόμου 11:00 – 18:00

Παράλληλα, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μία ακόμα αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα παραμένει ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα οι νέοι και οι νέες ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τους φίλους τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς ή τους καθηγητές τους. Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, η πλειονότητα αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και τη διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας.

Στη Γαλλία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α' τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς κατακτά την κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση, ενώ επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από αυτές, και συγκεκριμένα το 10% του συνόλου, είναι έφηβες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το AHF Europe έχουν διανείμει την τελευταία τετραετία πάνω από 3.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στο γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, ενώ αναπτύσσουν συνεχώς υπηρεσίες συμβουλευτικής και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

 

www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button