Κότσι: Γιατί δημιουργείται και πώς αντιμετωπίζεται

Πρόκειται για μια παθολογία που επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και αποτελείται από μια διαστροφή της στροφής του πέλματος προς τα έξω και μια κλίση του μεγάλου δακτύλου προς τα εσωτερικά. Οι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση αυτής της παθολογίας μπορεί να είναι το φύλο, η κληρονομικότητα, η ηλικία, η χρήση στενών παπουτσιών και η άσκηση.

Κότσι: Γιατί δημιουργείται, πώς αντιμετωπίζεται

Το κότσι είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού (βλαισός μέγας δάχτυλος).

Το κότσι ποδιού είναι μια προοδευτική διαταραχή. Ξεκινά με κλίση του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω που σταδιακά και αργά με την πάροδο των ετών αλλάζει τη γωνία των οστών παράγοντας την χαρακτηριστική παραμόρφωση- εξόστωση, η οποία συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο εμφανή.

Στα αρχικά στάδια το κότσι ποδιού μπορεί να είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Η παραμόρφωση μπορεί να παραμείνει ανώδυνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου η παραμόρφωση συνήθως επιδεινώνεται.

Η βλάβη στη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση και το μπροστινό πόδι συνήθως συνεχίζει να αυξάνεται.

Συνήθως τα συμπτώματα του βλαισού μέγα δάκτυλου εμφανίζονται αργότερα, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν ποτέ συμπτώματα. Συνιστάται συνήθως έγκαιρη διόρθωση της θέσης του δακτύλου του ποδιού με ασκήσεις, νάρθηκες hallux valgus ή χειρουργική επέμβαση ευθυγράμμισης πριν από τη μόνιμη βλάβη της άρθρωσης της μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης.

Το μεγάλο δάκτυλο μεταμορφώνεται και μετατοπίζεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Η εξόστωση τρίβεται στο δέρμα των παπουτσιών και δημιουργεί εξελκώσεις.

Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου, ενώ συχνά συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.

Όταν υπάρχει κότσι, το άτομο έχει πόνο και δυσκολία στη βάδιση, ιδιαίτερα με παπούτσια.

Οι λόγοι που δημιουργείται το κότσι είναι πολλοί. Η πιο συνηθισμένη είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει κότσια 9 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η κληρονομικότητα, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες αφρικανικές φυλές που δε φόρεσαν ποτέ παπούτσια, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.

Αντιμετώπιση

Όταν η παραμόρφωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα και διορθώνουν τη θέση του δακτύλου.

Σε περίπτωση που η παραμόρφωση δεν διορθώνεται, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για αισθητικούς.

Υπάρχουν πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές στη χειρουργική πρακτική για την επαναφορά του άξονα της άρθρωσης, την απομάκρυνση της εξόστωσης και την ανακούφιση από τον πόνο.

Το χειρουργείο διαρκεί από μισή έως 2 ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα, την προσβολή άλλων δακτύλων και τις αμφοτερόπλευρες επεμβάσεις.

Θεωρείται από τις επεμβάσεις με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και την επομένη κιόλας από το χειρουργείο επιτρέπονται η στήριξη στα πόδια και η βάδιση, εφόσον είναι προστατευμένα με ειδικά υποδήματα για 4 εβδομάδες στις βαριές παραμορφώσεις.

Η πλήρης αποκατάσταση εξαρτάται από τη βαρύτητα των παραμορφώσεων και μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες.

Η επέμβαση δεν γίνεται με laser, καθώς οι διαδερμικές τεχνικές δεν προσφέρουν οριστικό αποτέλεσμα. Τα κότσια δεν υποτροπιάζουν αν πραγματοποιηθεί σωστά η χειρουργική επέμβαση.

Ειδικότερα, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν κότσι ποδιού σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η κληρονομικότητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση. Επιπλέον, η χρήση στενών παπουτσιών καθώς και η άσκηση που επιβαρύνει τα πόδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κότσι στο πόδι.

Related Articles

Back to top button