Καρκίνος στον λαιμό: Πότε βήχας και πονόλαιμος είναι πρώιμα σημάδια

Ο καρκίνος στον λαιμό αναφέρεται σε καρκινικούς όγκους που αναπτύσσονται στον φάρυγγα, τις φωνητικές χορδές (λάρυγγας), ή τις αμυγδαλές.

Ο καρκίνος του φάρυγγα ξεκινά πιο συχνά στα επίπεδα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του λαιμού σας. Οι φωνητικές σας χορδές είναι κατασκευασμένες από χόνδρο και πάλλονται για να παράγουν τον ήχο, όταν μιλάτε. Αυτός ο χόνδρος είναι επιρρεπής στον καρκίνο του λάρυγγα.

Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί επίσης να επηρεάσει το κομμάτι του χόνδρου (επιγλωττίδα) που λειτουργεί ως κάλυμμα για την τραχεία σας. Ο καρκίνος στην αμυγδαλή, μια άλλη μορφή του καρκίνου του φάρυγγα, επηρεάζει τις αμυγδαλές, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Καρκίνος στον λαιμό: Συμπτώματα

  • Βήχας
  • Αλλαγές στη φωνή σας, όπως βραχνάδα, ή να μην μπορείτε να μιλήσετε καθαρά
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος στο αυτί
  • Ένα “γρομπαλάκι”, ή μια πληγή στο εσωτερικό του λαιμού, που δεν επουλώνεται
  • Πονόλαιμος
  • Απώλεια βάρους

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε νέα συμπτώματα που δεν υποχωρούν. Τα περισσότερα συμπτώματα του καρκίνου του φάρυγγα δεν είναι χαρακτηριστικά μόνο για καρκίνο, οπότε ο γιατρός σας θα διερευνήσει πιθανώς και άλλες, πιο κοινές αιτίες, αρχικά, προτού σας κάνει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Καρκίνος στον λαιμό: Αίτια

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν κάποια κύτταρα στον λαιμό σας αναπτύσσουν γενετικές μεταλλάξεις. Αυτές οι μεταλλάξεις κάνουν τα κύτταρα αυτά να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να συνεχίσουν να ζουν και αφότου τα υγιή κύτταρα θα είχαν πεθάνει κανονικά. Τα συσσωρευμένα αυτά κύτταρα μπορεί να σχηματίσουν έναν όγκο στον λαιμό σας.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς δημιουργεί την μετάλλαξη που προκαλεί καρκίνο στον λαιμό. Αλλά οι γιατροί έχουν εντοπίσει τους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Καρκίνος στον λαιμό: Πότε βήχας και πονόλαιμος είναι πρώιμα σημάδια – Προσοχή!

Καρκίνος στον λαιμό: Τύποι

Αν και οι περισσότεροι καρκίνοι του λαιμού αφορούν τους ίδιους τύπους κυττάρων, υπάρχουν εξειδικευμένες ορολογίες για να διαχωρίζεται κάθε φορά το ακριβές σημείο του λαιμού που έχει αναπτυχθεί καρκίνος.

  • Ρινοφαρυγγικός καρκίνος. Αρχίζει στον ρινοφάρυγγα, δηλαδή στο μέρος του λαιμού σας, ακριβώς πίσω από τη μύτη σας.
  • Στοματοφαρυγγικός καρκίνος. Αρχίζει στον στοματοφάρυγγα, δηλαδή στο μέρος του λαιμού σας, που είναι ακριβώς πίσω από το στόμα σας και περιλαμβάνει τις αμυγδαλές σας.
  • Καρκίνος τους υποφάρυγγα (ή και λαρυγγοφαρυγγικός). Αρχίζει στον υποφάρυγγα (ή λαρυγγοφάρυγγα), δηλαδή στο κάτω μέρος του λαιμού σας, ακριβώς πάνω από τον οισοφάγο και τους αεραγωγούς.
  • Καρκίνος της γλωττίδας. Αρχίζει στις φωνητικές χορδές.
  • Υπεργλωττιδικός καρκίνος. Αρχίζει στο ανώτερο τμήμα του λάρυγγα και περιλαμβάνει τον καρκίνο που επηρεάζει την επιγλωττίδα, η οποία είναι ένα κομμάτι χόνδρου, που εμποδίζει τις τροφές από το να πηγαίνουν στον αεραγωγό.
  • Υπογλωττιδικός καρκίνος: Ξεκινά στο κάτω μέρος του λαιμού, κάτω από τις φωνητικές χορδές.

Καρκίνος στον λαιμό: Πότε βήχας και πονόλαιμος είναι πρώιμα σημάδια – Προσοχή!

Καρκίνος του λαιμού: Παράγοντες κινδύνου (ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο)

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του λαιμού είναι οι ακόλουθοι:

  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • Διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η βραχνάδα, η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και στην κατάποση, η αιμόπτυση και η αντανακλαστική ωταλγία. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι κάθε βραχνάδα που επιμένει πάνω από 3 εβδομάδες πρέπει να ελεγχθεί οπωσδήποτε από ΩΡΛ.

Καρκίνος Λάρυγγα: Θεραπεία

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές εναλλακτικές, οι περισσότερες ανώδυνες και εύκολες σε έμπειρα χέρια με άριστα ποσοστά ίασης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο πρώιμος γλωττιδικός καρκίνος (δηλαδή των φωνητικών χορδών), σταδίου I έχει ποσοστά ίασης 95% και του σταδίου II 64-76%.

Σε περιπτώσεις λοιπόν που έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση από ΩΡΛ και η βλάβη είναι μικρή (Τ1 ή Τ2) γίνεται προσπάθεια αφαίρεσης όλης της βλάβης με υγιές όριο –χορδεκτομή με χρήση laser. Η τεχνική αυτή διενεργείται με σύγχρονα μηχανήματα laser και μικροσκόπιο και σε έμπειρα χέρια έχει άριστα θεραπευτικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Το laser προσφέρει χειρουργική ακρίβεια, ελάχιστη αιμορραγία και ταχεία επούλωση, διότι κόβει και καίει ταυτοχρόνως. Η παραμονή του ασθενούς στην κλινική είναι μόλις μία ημέρα και είναι εντελώς ανώδυνη μέθοδος. Μειονέκτημα της μεθόδου είναι μία ήπια βραχνάδα που μπορεί να παραμείνει μόνιμα στον ασθενή. Το εντυπωσιακό της μεθόδου είναι ότι δεν χρειάζεται επικουρικά καμία άλλη θεραπεία π.χ ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Το laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιλεγμένα περιστατικά και σε πιο προχωρημένους καρκίνους (Τ3) με πολύ καλά αποτελέσματα. Εναλλακτικές θεραπείες είναι η ακτινοθεραπεία ή ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσπάθεια διατήρησης του οργάνου του λάρυγγα. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η χημειοθεραπεία δεν αποτελεί από μόνη της θεραπεία στον καρκίνο λάρυγγα αλλά δρα επικουρικά στην ακτινοθεραπεία ευαισθητοποιώντας την περιοχή πριν εφαρμοστεί η ακτινοθεραπεία .

Σπάνια και σε πολύ προχωρημένα στάδια (Τ4) χρειάζεται να γίνει ολική λαρυγγεκτομή, δηλαδή αφαίρεση όλου του λάρυγγα και δημιουργίας μίας νέας στομίας για να αναπνέει ο ασθενής. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου, δηλαδή αφαίρεση λεμφαδένων από την περιοχή του τραχήλου (λαιμού), διότι η μετάσταση σε τραχηλικό λεμφαδένα είναι το πρώτο σημείο μετάστασης του καρκίνου λάρυγγα.

Ακόμα και σε ασθενείς με λαρυγγεκτομή υπάρχουν πλέον 3 ικανοποιητικές μέθοδοι ανάπτυξης ομιλίας έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να επικοινωνεί ικανοποιητικά με το περιβάλλον του. Αυτές είναι : τοποθέτηση βαλβίδων ομιλίας, χρήση λαρυγγοφώνο ή η ανάπτυξη διοισοφαγείου ομιλίας μέσω ειδικής λογοθεραπείας.

Πολύ σημαντική βέβαια είναι η μετέπειτα παρακολούθηση και συμμόρφωση του ασθενούς με διακοπή του καπνίσματος και τακτικό ενδοσκοπικό έλεγχο του λάρυγγα από τον χειρουργό κάθε μήνα για τον πρώτο χρόνο, κάθε δύο μήνες για τον δεύτερο χρόνο, κάθε τρείς μήνες τον τρίτο χρόνο και κάθε έξι μήνες τον τέταρτο χρόνο.

Συμπερασματικά, τα ποσοστά ίασης του πρώιμου καρκίνου λάρυγγα είναι εξαιρετικά με τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και, πλέον, πολύ λίγοι ασθενείς καταφεύγουν στη λύση της λαρυγγεκτομής.

Πληροφορίες – Πάππας Ζήσης – Διευθυντής ΩΡΛ, Ευρωκλινική ΑθηνώνΤ. Συντονιστής Διευθυντής Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”

Related Articles

Back to top button