KAΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

skincancer060511skΟ καρκίνος του δέρματος και στην Ελλάδα είναι ο πιο συνήθης καρκίνος του ανθρώπου. Συνηθέστερα εμφανίζεται στην κεφαλή και τον τράχηλο , δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο πολύ, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο καρκίνος του δέρματος είναι καρκίνος που προκαλεί χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας συγκριτικά με άλλους καρκίνους. Δυστυχώς όμως τα νεοπλάσματα αυτά είναι πηγή αυξημένης νοσηρότητας και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα. Σε παραμελημένες περιπτώσεις και αυτός ο καρκίνος είναι μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον ασθενή. Δερματικός καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα την 20ετία μεταξύ των 40 και 60 ετών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων δερματικού καρκίνου σε νεώτερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων. Έτσι, οποιοδήποτε μη συνηθισμένο ογκίδιο αναπτύσσεται στο δέρμα και επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες, θα πρέπει να θεωρείται δερματικός καρκίνος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.

 

Με περισσότερες του ενός εκατομμυρίου περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, οι ημέρες του «υγιεινού μαυρίσματος» είναι πλέον παρελθόν.

Το να κάθεστε κάτω από τον ήλιο πάρα πολλές ώρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέματος. Και εάν ζείτε σε θερμές περιοχές οι πιθανότητες να αποκτήσετε καρκίνο του δέρματος είναι πολύ περισσότερες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου του δέρματος:
Ναι. Οι δύο πιο συνήθεις καρκίνοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό . Αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα ή αργά ανάλογα με τον τύπο και σπάνια μεταδίδονται σε άλλα μέλη του σώματος. Συνήθως συμβαίνουν σε μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια.

Το μελάνωμα είναι ο τρίτος τύπος καρκίνου του δέρματος. Εάν και ευθύνεται μόνο για το 5% των καρκίνων του δέρματος, είναι ο πλέον σοβαρός γιατί είναι πολύ πιθανόν να εισβάλλει στον υγιή ιστό και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Πώς γνωρίζω εάν κινδυνεύω να αναπτύξω καρκίνο του δέρματος;
Μπορεί να βρίσκεσθε σε αυξανόμενο κίνδυνο εάν:

  • Είστε 65 ετών και άνω
  • Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες και τα μάτια σας είναι ανοιχτού χρώματος
  • Ζείτε σε ηλιόλουστες περιοχές
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα
  • Είχατε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα σαν παιδί ή έφηβος
  • Η εργασία σας είναι κοντά σε πίσσα, αρσενικό, κατράμι και παραφίνη.
  • Έχετε μία μεγάλη ουλή ή έγκαυμα
  • Παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ποία είναι τα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος;
Τα συμπτώματα καρκίνων του δέρματος μελανώματος ή μη ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας η οποία σας είναι ασυνήθιστη. Μάθετε να αναγνωρίζετε τη θέση και την εμφάνιση που έχουν οι κρεατοελιές, τα διάφορα ψεγάδια και οι φακίδες στο δέρμα σας ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε οποιεσδήποτε αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου.

Πιθανά σημεία και συμπτώματα δυνατόν να περιλαμβάνουν:

    * Ένα νέο σημάδι
* Κρεατοελιά που αλλάζει μέγεθος, σχήμα ή χρώμα
* Δοθιήνας ή εξάνθημα που δεν περνάει
* Κάποια κηλίδα που προξενεί φαγούρα, είναι ευαίσθητη ή οδυνηρή
* Κάποιο μικρό εξόγκωμα που είναι λείο, γυαλιστερό, ωχρό ή σκληρό σαν κέρινο
* Σταθερό κόκκινο εξόγκωμα που είναι σκληρό, μπορεί να αιμορραγεί ή έχει αναπτύξει μία κρούστα
* Επίπεδη, κόκκινη κηλίδα που είναι σκληρή, ξερή ή λεπιδωτή

Υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να ελέγξω για τυχόν περίπτωση καρκίνου του δέρματος;
Ναι. Προτείνεται στα άτομα που είναι άνω των 18 ετών να εκτελούν μηνιαίους αυτο-ελέγχους. Μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν μεταβολές του δέρματός σας διατηρώντας έναν χάρτη όπου έχετε καταγράψει τις υπάρχουσες κρεατοελιές, ψεγάδια δερματικά, σημάδια εκ γενετής και άλλα δερματικά νεοπλάσματα. Εάν παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας καλό θα ήταν η χαρτογράφηση να γίνει από δερματολόγο

Να θυμάστε τα ABCDE προειδοποιητικά σημάδια:

  • Α – (Asymmetry) – Ασυμμετρία της αλλοίωσης (οι δύο πλευρές της αλλοίωσης είναι διαφορετικές)
  • Β – (Border) – Ακανόνιστο χείλος
  • C – (Color) – Χρωματική μεταβολή
  • D – (Diameter) – Διάμετρος μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών (γόμα μολυβιού)
  • E – (Elevation) – Έπαρμα (η αλλοίωση μεγαλώνει σε ύψος)

Πως μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος;
Ο υπ’ αριθμόν ένα τρόπος να αποτρέψετε τον καρκίνο του δέματος είναι να περιορίστε τον χρόνο που εκτίθεστε στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ. και 16:00 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι περισσότερο βλαπτικές.

‘Άλλες γενικές υποδείξεις:

Ενδύματα – Φοράτε πουκάμισο με μακριά μανίκια και παντελόνι, καπέλο, αντηλιακή κρέμα και γυαλιά ήλίου.

Ηλιακός Δείκτης Προστασίας [SPF (Sun Protection Filter)] – Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα με ΗΔΠ 15 ή υψηλότερο που προστατεύει εναντίον τόσο των UV-A όσο και των UV-B ακτίνων (υπεριώδεις ακτίνες Α και Β, ultra violet A and B).

Επάλειψη – Βάλτε αντηλιακή κρέμα 30 λεπτά πριν βγείτε έξω και επαναλάβατε κάθε δύο ώρες.

Σκιά – Αναζητείστε σκιά όπου είναι δυνατόν ή χρησιμοποιείστε ομπρέλα για να προστατευτείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Παιδική προστασία – Ολοκληρωτική προστασία για βρέφη κάτω των έξι μηνών από απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Είναι οι ξαπλώστρες μία ασφαλής εναλλακτική λύση;
Οι ξαπλώστρες στον ήλιο δεν είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση. Να αποφεύγετε να πηγαίνετε σε solarium ή να εκτίθεσθε σε οποιαδήποτε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Εάν έχω καρκίνο του δέρματος, ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;
Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του δέρματος είναι θεραπεύσιμοι εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Πολλές καρκινικές δερματικές αλλοιώσεις μπορούν να αφαιρεθούν από το δέρμα γρήγορα και εύκολα. Μερικές φορές αφαιρούνται εντελώς κατά την βιοψία και δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις οι γιατροί κάνουν ακτινοβολία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό θεραπειών για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button