Advertisement

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Advertisement 1

osteoporwshΗ οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.Τα τελευταία 30 χρόνια η έρευνα πάνω στην Οστεοπόρωση, ξεκινώντας από το μηδέν σχεδόν, σημείωσε αλματώδη εξέλιξη, την οποία πυροδότησε το πρόβλημα Οστεοπόρωσης των αστροναυτών – κοσμοναυτών διαρκείας, αλλά και η συνεχής γήρανση του πληθυσμού. Ετυμολογικά η λέξη Οστεοπόρωση προέρχεται από το Οστούν (=κόκκαλο) + Πορώδης (=ο έχων πόρους). Η διεθνής ονομασία της νόσου είναι επίσης Osteoporosis.

Πρόκειται για μία νόσο του οστού που χαρακτηρίζεται από αραίωση του οστίτη ιστού , σχηματισμό πόρων στα οστά και μείωση της οστικής μάζας. Απαντάται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών και παρατηρείται διαταραχή στη δομή των οστών.Η μείωση της οστικής αντοχής καθιστά πιο εύθραυστα τα οστά και έτσι αυξάνει τις πιθανότητες καταγμάτων σε διάφορα σημεία του σκελετού. Είναι το πιο συχνό νόσημα των οστών και αφορά κυρίως γυναίκες.

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην πλάτη και στα άκρα, η κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, η απώλεια ύψους και τα συχνά κατάγματα στο σπόνδυλο, στον αυχένα, στο ισχίο και στους καρπούς. Παρόλα αυτά η οστική απώλεια τα πρώτα χρόνια εξελίσσεται ασυμπτωματικά. Μπορεί να παρατηρηθούν και παραμορφώσεις στο σκελετό.

Αίτια

Η πρωτοπαθής οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, λόγω μείωσης των οιστρογόνων ή φυσιολογικής φθορά των οστών. Η δευτεροπαθής εμφανίζεται εξαιτίας κάποιων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υπερθυροειδισμός, ο υπογοναδισμός και εξαιτίας μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων. Σημαντικό ρόλο παίζουν το ιατρικό ιστορικό, η κληρονομικότητα, το φύλο, η διατροφή, οι ορμόνες, η φυλή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η πρόωρη εμμηνόπαυση και το ιστορικό καταγμάτων.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Εν συνεχεία, ακολουθούν αιματολογικές, βιοχημικές εξετάσεις και λαμβάνονται ακτινογραφίες και σπινθηρογράφημα. Οι ενδοκρινικές προϋπάρχουσες παθήσεις είναι επίσης ένα δείγμα που οδηγεί σε ανάγκη τακτικού ελέγχου του ασθενούς.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από τη συμπτωματολογία και από τον εκάστοτε ασθενή. Μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης, συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο, φάρμακα διφωσφονικά, καλσιτονίνη και δενοσουμάμπη. Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζει και η πρόληψη της νόσου, μέσα από σωστή διατροφή, αποφυγή καταχρήσεων και τακτικό έλεγχο των επιπέδων βιταμινών στον οργανισμό. Στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση η υποκατάσταση των οιστρογόνων βοηθούν στην αποφυγή της οστικής απώλειας και των καταγμάτων. Για την αποφυγή του πόνου προτείνεται η χορήγηση αναλγητικών.

Πρόληψη- Προφυλάξεις

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε την οστεοπόρωση είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, συνιστάται τακτική σωματική άσκηση, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος. Μετά την ηλικία των 65 ετών συνιστάται τακτικός αιματολογικός έλεγχος.

Advertisement

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button