ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

untitled

Νιώσατε ποτέ πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος σας χωρίς να μπορείτε να τον προσδιορίσετε; Ο πόνος διαρκεί περισσότερο από τρίμηνο; Ξυπνάτε το πρωί και έχετε δυσκαμψία; Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Οι πόνοι γίνονται εντονότεροι όταν η ψυχολογική σας διάθεση δεν είναι καλή; Έχετε ακούσει για την ινομυαλγία; Την πάθηση που βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο; Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί και θα βρείτε απαντήσεις σε κάθε σας απορία.

 

H Ινομυαλγία είναι μια σύγχρονη νόσος που εκδηλώνεται με πόνο και τοπική ευαισθησία σε διάφορα σημεία του σώματος διάρκειας πέραν των 3 μηνών. Οι πόνοι αυτοί συνοδεύονται πολλές φορές από πρωινή μυϊκή δυσκαμψία, διαταραχές του ύπνου, καταβολή και αίσθημα κόπωσης και επιτείνονται μετά από σωματική ή ψυχική κόπωση, σε ψυχρό περιβάλλον και σε μεταβολές των καιρικών συνθηκών. Αντίθετα βελτιώνονται με τη μάλαξη, το θερμό περιβάλλον και την ψυχική ηρεμία. Πολλές φορές τα άτομα με Ινομυαλγία παρουσιάζουν ταυτόχρονα ημικρανία ή ευερέθιστο έντερο. Η πάθηση είναι αρκετά συχνή (2%-4% του πληθυσμού) και προσβάλλει κύρια γυναίκες 35-45 ετών…

Ως ινομυαλγία αναφέρεται μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού καθώς αφορά πόνο στους μύες και όχι στις αρθρώσεις. Ο πάσχων από ινομυαλγία υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο καθώς οι μύες, τένοντες και ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου. Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να εμφανισθεί ως άλγος, δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.ο.κ.

Παρουσιάζεται επίσης τοπικής ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Στον ασθενή με ΙΝΜ, ο βαθύς ύπνος (στάδιο IV της nonREM), διακόπτεται από άλφα κύματα (RΕΜ φάση: κύματα αφύπνισης) με αποτέλεσμα το σώμα να μη χαλαρώνει και ο ύπνος να μην ανανεώνει.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν:

  • Δυσανεξία στο κρύο ή στη ζέστη
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, διανοητική διαύγεια)
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ)
  • Κεφαλαλγία
  • Επώδυνα σύνδρομα μυοπεριτοναϊκού πόνου

Διάγνωση

Το 1990, το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας καθιέρωσε τα διαγνωστικά κριτήρια της λεγόμενης «αόρατης» μέχρι τότε πάθησης, ως εξής:

  • Ιστορικό διάχυτου άλγους, που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, και αφορά και στα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος και στον αξονικό σκελετό
  • Ύπαρξη 11 – 18 ευαίσθητων σημείων (tender points) όπου όποια πίεση βάρους 4 κιλών προκαλεί πόνο

Ενημέρωση

Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση η οποία δεν είναι ορατή και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς.

Το άτομο με ινομυαλγία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και σκεπτικισμό και/ή θεωρείται ως τεμπέλης και υπερβολικός από το περιβάλλον του και ενίοτε από επαγγελματίες της υγείας, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο.

Ως εκ τούτου συνήθως ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια προτού λάβει τη σωστή διάγνωση.

Η ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ινομυαλγία είναι η 12η Μαϊου.

Αιτιολογία

Η ΙΝΜ περιγράφεται ως σύνδρομο καθώς δεν είναι γνωστή η αιτία εκδήλωσής της. Για την εμφάνιση της νόσου, μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί, γενετικοί ή/και ψυχολογικοί παράγοντες.

Η ΙΝΜ ονομάζεται πρωτοπαθής όταν δε συνοδεύεται από άλλες παθήσεις και δευτεροπαθής σε περιπτώσεις όπου προϋπάρχει άλλη πάθηση όπως: ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Σύνδρομο Sjogren κ.α.

Έρευνες σε ασθενείς με ΙΝΜ έχουν δείξει:

  • Δυσλειτουργία νευροδιαβιβαστών και μεταβολές στην νευροενδοκρινική δραστηριότητα.
  • Χαμηλότερα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη που σχετίζονται με την αντίληψη του πόνου, ρύθμιση του ύπνου, διάθεση, άγχος
  • Ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών, της ουσίας Ρ που ευθύνεται με τη σειρά της για τη μεγιστοποίηση του πόνου και την υπεραισθησία του δέρματος και των μυών, όσον αφορά στα επώδυνα ερεθίσματα.

Αγωγή

Η ινομυαλγία είναι ένα χρόνιο νόσημα με χρόνιο άλγος, διαταραχές ύπνου και κόπωση. Η ινομυαλγία έχει εξάρσεις και υφέσεις και ο κάθε ασθενής το βιώνει εντελώς διαφορετικά και σε διαφορετικό βαθμό.
Δεν υπάρχει θεραπεία και η σωστή αγωγή γίνεται πάντα σε προσωπική βάση.

Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αντιεπιληπτικά (αναλγητικά φάρμακα)
  • Τρικυκλικά σκευάσματα (αντικαταθλιπτικά σε μικρή δόση)
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης (περπάτημα, αερόβια γυμναστική, κολύμπι)

Μέχρι σήμερα ο FDA (οργανισμός των ΗΠΑ, αντίστοιχος με τον ελληνικό ΕΟΦ) έχει εγκρίνει τρία φάρμακα για την ινομυαλγία:

  • Lyrica (pregabalin)
  • Cymbalta (duloxetine)
  • Savella (Ιανουάριο 2009)

Το Lyrica ανήκει στην κατηγορία των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Το Cymbalta και το Savella ανήκει στους αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης (SNRI).

Συμπληρωματικά σε όποια φαρμακευτική αγωγή, η συμβουλευτική θεραπεία, με τη μορφή της γνωστικής/συμπεριφορικής μεθόδου, έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Πολλοί επιλέγουν να υιοθετήσουν απλά μια σωστή διατροφή, τεχνικές χαλάρωσης και εναλλακτικές θεραπείες τα αποτελέσματα των οποίων όμως είναι παροδικά (μασάζ, κρανιοιερή θεραπεία, χειροπρακτική, μυοπεριτονιακή θεραπεία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button