Το γάλα σόγιας προστατεύει τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες


 

Δύο ποτήρια γάλα σόγιας την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από την καρδιοπάθεια και τον τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Υπολογίζεται ότι μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλές κύστεις στις ωοθήκες, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.χ. τεστοστερόνης) που φυσιολογικά είναι χαμηλά στις γυναίκες.

Αυτές οι διαταραχές έχουν ως συνέπεια προβλήματα όπως αύξηση του σωματικού βάρους, υπογονιμότητα, λιπαρότητα στο δέρμα, ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, ενώ μακροπρόθεσμα το σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η σόγια και τα προϊόντα της πιστεύεται ότι μπορούν να βελτιώσουν την καρδιολογική και την μεταβολική υγεία των γυναικών χάρη στα φυτικά «οιστρογόνα» που περιέχουν.

Loading...

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM), συμμετείχαν 70 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών οι οποίες έπασχαν από το σύνδρομο.

Οι μισές από αυτές άρχισαν να παίρνουν καθημερινά και επί 12 εβδομάδες ένα συμπλήρωμα των 50 mg από ισοφλαβόνες σόγιας (αντιστοιχούν σε 500 ml γάλα σόγιας) και οι υπόλοιπες ένα συμπλήρωμα από ανενεργό ουσία (εικονικό συμπλήρωμα).

Πριν και μετά την περίοδο λήψης των συμπληρωμάτων οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν πως όσες είχαν πάρει τις ισοφλαβόνες σόγιας είχαν παρουσιάσει μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους, καθώς και ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.

Ειδικά η μείωση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι είχε μειωθεί η αντοχή του οργανισμού τους στην ινσουλίνη που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη βάση του συνδρόμου.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από την ένταξη της σόγιας στην διατροφή τους, μέσω της βελτίωσης της μεταβολικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ζατολάχ Ασεμί, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Kashan, στο Ιράν.
tanea.gr

loading...
loading...

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα οριστεί σε "επιτρέπει cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Αποδοχή" παρακάτω, στη συνέχεια, σας ζητάμε να ακολουθήσετε αυτό.

Close