Αθηροσκλήρωση: Τι την προκαλεί, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

bigstock-Atheroma-Plaque-Inside-Artery-144294644


 

Δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας άνω των 40 ετών παρουσιάζουν αθηρωματικές αλλοιώσεις, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών.

Μάλιστα οι βλάβες αυτές δεν προκαλούν συμπτώματα στις περισσότερες (67%) των περιπτώσεων, καθιστώντας μεγαλύτερο τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη δημιουργία αθηρωματικών αλλοιώσεων είναι:

-Η καθιστική ζωή

Loading...

-H πλούσια σε λίπη διατροφή

-Η υψηλή χοληστερίνη

-Η υπέρταση

-Tο κάπνισμα

-To άγχος

Ο βαθμός στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών δεν σχετίζεται με την επιβίωση του αρρώστου. Οι στενωτικές βλάβες άνω του 70% είναι πιο ασφαλείς για τον ασθενή από ό,τι οι βλάβες κάτω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

Έτσι, οι ασθενείς που χειρουργούνται για στενωτικές βλάβες άνω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας είναι αυτοί που κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τα 2/3 του συνόλου των ασθενών που έχουν βλάβη μικρότερη του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

Αθηροσκλήρωση: Τι την προκαλεί, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ελαττώνεται στα άτομα που ασκούνται συστηματικά, και αυξάνεται όταν αγύμναστα άτομα υποβάλλονται σε έντονη άσκηση. Το συχνότερο αίτιο αιφνίδιου θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος.

Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο, τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη των αθλητικών υποχρεώσεων. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

 

www.onmed.gr

loading...
loading...

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα οριστεί σε "επιτρέπει cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Αποδοχή" παρακάτω, στη συνέχεια, σας ζητάμε να ακολουθήσετε αυτό.

Close