Απώλεια ακοής: Tα πρώτα σημάδια

ear30_660

 

: Tα

Είναι γνωστό ότι η ελαττωματική ακοή είναι σήμερα μια από τις κοινές αναπηρίες. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί προβλήματα στην επικοινωνία και οδηγεί σε απομόνωση τον πάσχοντα. Ο βαθμός αναπηρίας της ακοής πολλών ανθρώπων είναι τόσο μικρός ώστε να μην τον αντιλαμβάνονται. Μερικοί, όμως είναι τόσο βαρήκοοι ώστε δεν μπορούν να ακούσουν την ανθρώπινη ομιλία όσο και εάν είναι ενισχυμένη.

Η απώλεια ακοής είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής. Καθώς τα επίπεδα θορύβου αυξάνουν παντού, ο αριθμός βαρήκοων συνεχίζει να αυξάνεται. Η παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο υψηλής έντασης στην εργασία και στο σπίτι έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ακοής όλο και πιο συχνά σε μικρότερη ηλικία. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τους κινδύνους για τα νέα παιδία από τα διάφορα ηλεκτρονικά μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου που χρησιμοποιούν όταν ακούν μουσική και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ένταση πολλές ώρες την ημέρα. Έτσι δημιουργούνται σημαντικές βλάβες στα αυτιά τους.

Είναι γνωστό ότι η ικανότητά μας να ακούμε επηρεάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους. Για το λόγο αυτό, κοινωνικές και συναισθηματικές συνέπειες συνοδεύουν συχνά τα της απώλειας ακοής. Οι άνθρωποι με βαρηκοΐα αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές καθώς δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα όσα συζητούν ο συνομιλητές τους.
Για τους λόγους αυτούς καλό είναι να αναφέρουμε τα σημάδια της απώλειας της ακοής, και τις επιλογές θεραπείας.
Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι πολύ συχνά η απώλεια ακοής περνά απαρατήρητη, λόγω της σταδιακής εμφάνισης της. Ο βαρήκοος αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του περίπου 3 χρόνια με τα την έναρξη του.

Πολλές φορές, πρώτη η οικογένεια ή οι φίλοι παρατηρούν ότι υπάρχει πρόβλημα ακοής πριν αυτό το γίνει αντιληπτό στο άτομο με την απώλεια ακοής. Τα άτομα με απώλεια ακοής συχνά αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο έχουν χάσει την ακοή τους από τη στιγμή που ζητούν βοήθεια.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που μας βοηθούν να υποπτευθούμε ότι κάποιος δεν ακούει αρκετά καλά, δηλαδή έχει απώλεια ακοής τα οποία είναι τα εξής :

Το βαρήκοο άτομο νομίζει ότι όταν κουβεντιάζει οι άνθρωποι σιγομουρμουρίζουν. Ο βαρήκοος συνήθως ζητεί από τους άλλους να επαναλαμβάνουν. Με Δυσκολία παρακολουθεί τις συνομιλίες όταν το περιβάλλον είναι θορυβώδες. Δυσκολεύεται κυρίως όταν σε συζητήσεις εμπλέκονται πολλά άτομα. Υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση παιδικών και γυναικείων φωνών. Ακούει τους ανθρώπους όταν μιλούν, αλλά δεν κατανοεί σωστά όλες τις λέξεις. Παρακολουθεί την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σε πιο δυνατή ένταση από το κανονικό και συνήθως σε ενοχλητική ένταση για τους άλλους. Υπάρχει δυσκολία στο να ακούσει ήχους υψηλής συχνότητας όπως πουλιά, τριζόνια και κουδούνια.

Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας οι πρόοδοι της ιατρικής και κυρίως της ηλεκτρονικής συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους. Πρώτα προσδιορίζεται επακριβώς η εντόπιση της βλάβης στο ακουστικό σύστημα και μετά χρησιμοποιούνται διάφορες χειρουργικές τεχνικές και σε ανάλογες περιπτώσεις οι εγχειρήσεις αυτές συνδυάζονται με διάφορα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα. Ο προσδιορισμός της βλάβης στο ακουστικό σύστημα παραδοσιακά γίνεται με την ακοομέτρηση.

Η νεότερη αντικειμενική μέθοδος, δηλαδή η τυμπανομετρία συμπληρωματικά βοηθά στην εντόπιση επακριβώς της θέσεως της βλάβης στην ακουστική οδό. Είναι μέθοδος που διευκολύνει τη διάκριση της βαρηκοΐας αγωγής από τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη διαφοροδιαγνωστική των παθήσεων του ωτός. Περαιτέρω εξέλιξή της αποτελεί η τυμπανομετρία πολλαπλών συχνοτήτων. Με τη μέθοδο αυτή διακρίνονται αντικειμενικά οι διάφορες παθήσεις του μέσου ωτός που προκαλούν βαρηκοΐα αγωγιμότητας χωρίς να είναι απαραίτητη η ερευνητική Τυμπανοτομία. Εάν αυτό σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν, τουλάχιστο τίθεται μια ικανοποιητική προεγχειρητική πιθανή διάγνωση.

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της βαρηκοΐας γίνεται με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται ένα ακουστικό βαρηκοΐας βάσει του ακοογράμματος. Ο ακουοπροσθετιστής εφαρμόζει το ακουστικό στο αυτί αφού φτιάξει το ανάλογο εκμαγείο. Υπάρχουν ακουστικά τα οποία είναι οπισθωτιαία, δηλαδή ο κυρίως μηχανισμός βρίσκεται πίσω από το αυτί και φυσικά είναι ορατός από τρίτους και τα Ενδοτιαία τα οποία εφαρμόζονται στον πόρο του αυτιού και ο μηχανισμός βρίσκεται μέσα στο αυτί και δεν φαίνεται από έξω.
Τελευταίως έχουν κατασκευασθεί και εμφυτευόμενα ακουστικά τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη ευρεία εφαρμογή και αυτό διότι η τοποθέτηση γίνεται με την ανάλογο χειρουργική μέθοδο.

 

 

 

iatronet.gr

Related Articles

Back to top button