Ακόμα και λίγη άσκηση την ημέρα προστατεύει από την άνοια

 

 

Οι άνθρωποι που διάγουν καθιστική ζωή έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν όταν γεράσουν απ' ό,τι οι πιο δραστήριοι συνομήλικοί τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι αγύμναστοι ηλικιωμένοι είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους ασχολούνταν τακτικά με μέτριες ή έντονες φυσικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα, η αργή ή γρήγορη ποδηλασία, ο αργός ή γρήγορος χορός, το κολύμπι, η κηπουρική και το τρέξιμο.

Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν πως οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονται αντέχουν καλύτερα τις επιδράσεις της γήρανσης στον εγκέφαλο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζάλντυ Ταν, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Φροντίδας Νόσου Αλτσχάιμερ & Άνοιας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Όπως εξήγησε, καθώς περνούν τα χρόνια ο εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται. Η νέα μελέτη όμως έδειξε πως ο ρυθμός της συρρίκνωσης ήταν μειωμένους στους εθελοντές που γυμνάζονταν συστηματικά και έτσι ο όγκος του εγκεφάλου τους ήταν μεγαλύτερος.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε 3.714 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 60 ετών και άνω, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μία δεκαετία. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως οι 236 εκδήλωσαν άνοια.

Για να εξετάσουν πόσο επηρέαζε η φυσική δραστηριότητα τις πιθανότητες άνοιας, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε πέντε ομάδες, από «καθιστικούς» έως «πολύ δραστήριους».

Όσοι εντάχθηκαν στην ομάδα της καθιστικής ζωής είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες άνοιας απ' όλους τους άλλους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμα και λίγο να γυμνάζεται κάποιος, ωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλό του.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως μπορεί η δραστήρια ζωή να επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, είπε ο δρ Ταν. Μία είναι ότι διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Μία άλλη είναι ότι ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του και δημιουργεί παράπλευρες συνδέσεις όταν κάπου υπάρχει πρόβλημα, επιτρέποντας έτσι την ανεμπόδιστη επικοινωνία των νευρικών κυττάρων – και καλή επικοινωνία σημαίνει καλύτερες νοητικές δεξιότητες.

Η γυμναστική διεγείρει επίσης την παραγωγή ωφέλιμων ουσιών στον εγκέφαλο, όπως ο εγκεφαλικόςνευροτροφικόςπαράγοντας (BDNF) που ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και την διατήρηση όσων ήδη έχουμε.

Το πιθανότερο όμως είναι πως «η άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο μέσω συνδυασμού αυτών και άλλων παραγόντων», πρόσθεσε ο δρ Ταν.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button