5+1 κρίσιμες ερωτήσεις που όλες οι γυναίκες κάνουν στον μαιευτήρα τους πριν τον τοκετό

Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας που θα σας αναλάβει έχει την υποχρέωση να απαντήσει και να συζητήσει μαζί σας όλες τις απορίες που θα σας γεννηθούν, πόσο μάλλον όταν πλησιάζει η μέρα που θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας. Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν όλες οι σύγχρονες εν δυνάμει μαμάδες είναι:

  • Πότε καταλαβαίνει η γυναίκα ότι έφτασε η ώρα;

Όταν αρχίσουν οι συσπάσεις σημαίνει ότι το μωρό έρχεται. Μπορεί από τις προηγούμενες μέρες να τις νιώθετε περιστασιακά. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα τότε μπορεί να σπάσουν τα νερά ή να δείτε αίμα.

  • Ποια είναι τα διαδικαστικά στο νοσοκομείο;

Μόλις φτάσετε στο νοσοκομείο θα πάρουν το ιστορικό σας και θα σημειώσουν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τον τοκετό, όπως αν αντιμετωπίζατε προβλήματα στην εγκυμοσύνη κ.α.

Θα γίνουν εξετάσεις για να ελέγξουν τα συμπτώματα, τις συσπάσεις, την θέση του εμβρύου. Τέλος θα σας συνδέσουν με τον καρδιοτοκογράφο το μηχάνημα που μετράει τους χτύπους του μωρού και τις συσπάσεις της μήτρας.

  • Γιατί γίνεται κλύσμα; Τι εξυπηρετεί;

Το κλύσμα γίνεται για να αδειάσει η ουροδόχος κύστη και το όρθο. Αυτό επιτρέπει στο μωρό να βγει πιο εύκολα. Το ίδιο ισχύει και στην καισαρική τομή.

  • Η αποτρίχωση πρέπει να γίνει στο σπίτι ή στο μαιευτήριο;

Υπάρχουν μαίες που πιστεύουν ότι πρέπει η αποτρίχωση στην περιοχή του περίνεου πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο για να αποφευχθούν μολύνσεις, με τη χρήση ειδικών αντισηπτικών υγρών.  

Έτσι κι αλλιώς πριν ξεκινήσει ο τοκετός, η γυναίκα κάνει ένα ζεστό ντουζ για να βοηθήσει το σώμα της να χαλαρώσει, διευκολύνοντας την συστολή του κόλπου. Άρα, εξυπηρετεί να γίνουν όλα μαζί.

  • Μπορεί να βρίσκεται και κάποιος άλλος μαζί με την γυναίκα;

Εκτός από τη μαία και τον γυναικολόγο η γυναίκα μπορεί να επιλέξει και τον σύντροφό της ή όποιο άλλο άτομο θέλει να είναι μαζί της. Αν έχετε αποφασίσει από πριν ότι το άτομο αυτό θα είναι ο πατέρας του παιδιού, τότε είναι καλό να έχετε παρακολουθήσει μαζί τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού για να μπορεί η παρουσία του να σας βοηθήσει εκτός από ψυχολογικά και πρακτικά.

  • Πότε η γυναίκα είναι έτοιμη να μπει στην αίθουσα του τοκετού;

Όταν η διαστολή ολοκληρωθεί τότε θα μεταφερθείτε από την αίθουσα ωδινών στο χειρουργείο για το τελευταίο στάδιο του τοκετού. Αν πρόκειται για το δεύτερο ή το τρίτο παιδί, τότε η διάρκεια συνήθως είναι λιγότερη.

Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδηγήσεις μπείτε στην ιατρική ιστοσελίδα peristeris.gr. O γυναικολόγος – μαιευτήρας εξυπηρετεί και γυναίκες που μένουν εκτός Αθηνών, όπως η Λαμία και η Χαλκίδα.

.

Related Articles

Back to top button