Τι είναι το “Χρυσό Ρύζι” που σώζει εκατομμύρια ζωές

golden_rise

Τι είναι το “χρυσό ρύζι” που σώζει εκατομμύρια ζωές

Μία από τις χειρότερες διατροφικές κρίσεις έχει, σύμφωνα με έρευνες, μία συγκεκριμένη αιτία και η λύση είναι μία και απλή.

Ανά τον κόσμο 250 εκατ. έχουν έλλειψη , ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης, που πλήττει εκατ. παιδιά και γυναίκες, ευθύνεται για περισσότερους θανάτους παιδιών από αυτά που πεθαίνουν από νάρκες, όλμους και πολεμικές συρράξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με του 1992 που επικαλείται το Businessinsider, 1,3 με 2,5 εκατ. παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν είχαν πρόσβαση σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα.

Τα παιδιά, η διατροφή των οποίων είναι φτωχή σε βιταμίνη Α, κινδυνεύουν, εκτός από το να χάσουν τη ζωή τους και με τύφλωση.

Συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να δώσουν μία λύση στο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ακριβά για τους πληθυσμούς περιοχών της γης που πλήττονται από την συγκεκριμένη διατροφική κρίση, όμως υπάρχει λύση.

Θα μπορούσε να αλλάξει η τροφή που ήδη καταναλώνουν οι άνθρωποι και να εμπλουτιστεί με τις βιταμίνες αυτές που λείπουν, από μεγάλες ομάδες του πληθυσμού της Γης, όπως η βιταμίνη Α.

Μία τέτοια τροφή θα μπορούσε να είναι το ρύζι, το οποίο και καταναλώνεται σχεδόν σ' όλο τον πλανήτη, με το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει με βασική του τροφή το ρύζι.

Για την ακρίβεια υπάρχει ήδη ένα είδος εμπλουτισμένου με βιταμίνες ρυζιού, που όπως αναφέρουν οι New York Times ονομάζεται “” και έχει αναπτυχθεί από το ίδρυμα Rockefeller σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δύο ακαδημαϊκοί επιστήμονες ο Ingo Potrykus και ο Peter Beyer, κατάφεραν να δημιουργήσουν εργαστηριακή καροτίνη με την προσθήκη βακτηρίων στο DNA του ρυζιού. Το “Golden Rice” έχει έντονο κίτρινο χρώμα και μοιάζει στη υφή με το μάγκο.

Το “χρυσό ρύζι” αγκάλιασε το ίδρυμα Gates και άλλοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί που βλέπουν το Golden Rice σαν μια λύση στην προσπάθεια καταπολέμησης της έλλειψης βιταμίνης Α από την διατροφή γυναικών και ειδικά των παιδιών.

Έρευνα του 2009 απέδειξε ότι το “Golden Rise” είναι καλύτερης ποιότητας πηγή για βιταμίνη Α ακόμα και από το σπανάκι, ενώ ένα μπολ από το “χρυσό ρύζι” παρέχει το 60% την ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α που χρειάζεται ένα παιδί.

 

Πηγή: newmoney.gr 

 

 

Related Articles

Back to top button