Τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να «απειλήσουν» την ανδρική γονιμότητα εάν κουβαλούν υπολείμματα παρασιτοκτόνων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ έκθεσης στα παρασιτοκτόνα και ποιότητας σπέρματος δεν είναι καινούργια. Οι επιστήμονες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι οι άνδρες που εκτίθενται καθημερινά σε αυτά τα χημικά λόγω της δουλειάς τους παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες γονιμότητας σε σύγκριση με άλλους άνδρες.

Για όσους δεν έρχονται καθημερινά σε επαφή με αυτά τα χημικά στο χώρο εργασίας τους, η βασική πηγή έκθεσης είναι η διατροφή, δηλώνει ο Jorge Chavarro, επίκουρος καθηγητή Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και βασικός συντάκτης της νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction.

Ο Chavarro και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν εάν τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων που παραμένουν στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να επηρεάσουν το σπέρμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά με μεγάλη ποσότητα υπολειμμάτων παράγουν λιγότερα σπερματοζωάρια και παράλληλα τα σπερματοζωάριά τους δεν έχουν τη συνήθη δομή σε σύγκριση με άνδρες που εκτίθενται λιγότερο σε παρασιτοκτόνα μέσω της διατροφής τους.

Για διάστημα 18 μηνών, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη για το Περιβάλλον και την Αναπαραγωγική Υγεία (EARTH). Εξέτασαν δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες που λάμβαναν θεραπεία σε κλινική γονιμότητας της Βοστώνης και μελέτησαν τα ερωτηματολόγια διατροφής που αυτοί συμπλήρωσαν.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα έκθεσης στα παρασιτοκτόνα αντιπαραθέτοντας τις απαντήσεις των ανδρών στο ερωτηματολόγιο με στοιχεία από το πρόγραμμα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στα διάφορα γεωργικά προϊόντα.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι στους άνδρες που κατανάλωναν προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν συνολικά κατά 49% μικρότερος και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων φυσιολογικού σχήματος ήταν κατά 32% μικρότερος.

Οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε συσχετίσεις με μεμονωμένα παρασιτοκτόνα, καθώς εκτιμούν ότι ο συνδυασμός των χημικών ευθύνεται για τη συσχέτιση που παρατηρήθηκε.

 

 

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button