Τα πρόχειρα φαγητά «σκοτώνουν» την όρεξη για υγιεινή διατροφή

28-

Τα πρόχειρα φαγητά «σκοτώνουν» την όρεξη για υγιεινή διατροφή

Η πλούσια σε χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και γλυκά διατροφή δεν αυξάνει μόνο το σωματικό βάρος, αλλά μπορεί να «σκοτώσει» την όρεξή μας για υγιεινά τρόφιμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Αυστραλία ανακάλυψαν σε πειράματα με ποντίκια ότι η συστηματική κατανάλωση πρόχειρων φαγητών καταστέλλει την επιθυμία για υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να είναι η εξήγηση για την προοδευτική αλλαγή της συμπεριφοράς που επιδεικνύουν όσοι τρέφονται κυρίως με πρόχειρα φαγητά και οι οποίοι έχουν ολοένα μικρότερο αυτοέλεγχο απέναντί τους, με συνέπεια να τα υπερκαταναλώνουν και να παχαίνουν.

«Εάν το εύρημά μας επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους, θα αποτελεί την απόδειξη ότι τα πρόχειρα φαγητά επιφέρουν αλλαγές στις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα μηνύματα που σχετίζονται με το αίσθημα ικανοποίησης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάργκρετ Μόρις, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Οι αλλαγές αυτές εξηγούν λ.χ. γιατί ένας άνθρωπος που μόλις έφαγε το παγωτό του, σπεύδει να αγοράσει ακόμα ένα μόλις δει να περνάει από μπροστά του κάποιος που κρατάει παγωτό».

Για τους σκοπούς της μελέτης τους, οι ερευνητές δίδαξαν σε νεαρούς αρσενικούς αρουραίους που τρέφονταν φυσιολογικά να συσχετίζουν δύο διαφορετικά ηχητικά μηνύματα με δύο συγκεκριμένεςγεύσεις ζαχαρωμένου νερό (η μία γεύση ήταν κεράσι και η άλλη σταφύλι).

Στη συνέχεια, άρχισαν να τους δίνουν πάρα πολύ υγιεινά τρόφιμα, διαπιστώνοντας πως με το πέρασμα του χρόνου έπαψαν να αντιδρούν στο ηχητικό μήνυμα των γεύσεων.

Όταν, όμως, η διατροφή τους άλλαξε εκ νέου για να γίνει πάρα πολύ ανθυγιεινή (τούς έδιναν πίτες, μπισκότα και κέικ από την καφετέρια του πανεπιστημίου) και παχυντική (τους παρείχε 1,5 φορά περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι το υγιεινό διαιτολόγιο), μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες οι αρουραίοι είχαν παχύνει κατά 10% και η συμπεριφορά τους απέναντι στα ηχητικά μηνύματα είχε αλλάξει δραματικά.

Στην πραγματικότητα, έτρωγαν ό,τι κι αν τους έβαζαν οι ερευνητές στο πιάτο, ενώ μόλις άρχιζε το οποιοδήποτε ηχητικό μήνυμα έτρεχαν να πιουν ζαχαρόνερο.

Το πιο σοβαρό, όμως, είναι πως οι συμπεριφορές αυτές δεν άλλαξαν ακαριαία μόλις οι ερευνητές τούς επανέφεραν στην υγιεινή διατροφή: χρειάσθηκε να περάσει λίγος καιρός έως ότου ανακτήσουν φυσιολογική συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα ζώα είχαν χάσει προσωρινά την εγγενή προτίμηση για υγιεινό φαγητό διότι είχαν υποστεί αλλαγές στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιβράβευση, συμπεριλαμβανομένου του κογχομετωπιαίου φλοιού, γράφουν οι ερευνητές «Frontiers in Psychology».

Και προσθέτουν πως αυτό πιθανότατα ισχύει και στους ανθρώπους, διότι όλα τα θηλαστικά έχουν παρόμοια κυκλώματα επιβράβευσης στον εγκέφαλό τους.

 

ygeia.tanea.gr

 

Related Articles

Back to top button