Τα οικογενειακά γεύματα σημαντικά για την υγεία των εφήβων

2A15AAE3

Τα οικογενειακά γεύματα σημαντικά για την υγεία των εφήβων

Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ψυχική υγεία των εφήβων, ανεξάρτητα από το πόσο άνετα αισθάνονται να μιλούν με τους γονείς τους, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Adolescence Health.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων και της επίδρασής της στη ψυχική υγεία εφήβων ηλικίας από 11 έως 15 ετών σε ένα δείγμα 26.069 συμμετεχόντων. Προσδιορίστηκε λοιπόν μια θετική επίδραση στη ψυχική υγεία μεταξύ εκείνων που είχαν τακτικά οικογενειακά γεύματα, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι το κλειδί για την ύπαρξη σχέσεων αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μάλιστα φαίνεται να δίνουν στους εφήβους τη δυνατότητα να εκφράσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα τους καλλιεργούν την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου και ότι αξίζουν συναισθήματα που αποτελούν τη βάση για την καλή ψυχική υγεία.

Πέρα από την προαγωγή της ψυχικής υγείας, η επίδραση των οικογενειακών γευμάτων έχει διερευνηθεί αναφορικά και με άλλες πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έδειξαν ότι η συμμετοχή των εφήβων στα οικογενειακά γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διατροφικών διαταραχών, της παχυσαρκίας και της ανεπαρκούς διατροφής.

Τα οικογενειακά γεύματα πέρα από την κοινωνική διάστασή τους, η οποία προάγει την ψυχική υγεία των εφήβων, αποτελούν και τη βάση για την έκθεση και εκπαίδευση των νέων ατόμων σε υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να τους προστατεύσουν από ποικίλες παθολογικές καταστάσεις τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες.

 

www.newsbeast.gr

Related Articles

Back to top button