Ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα: Είστε έτοιμοι;

12518183

 

Ταξίδι στο : Είστε έτοιμοι;

Τι θα λέγατε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα; Σχεδόν όλες οι παρακάτω εικόνες συνελήφθησαν χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, απολαύστε τις!

1. Μοιάζουν με καραμέλες κανέλας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο κοινός τύπος κυττάρων του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά τα αμφίκοιλα κύτταρα έχουν υψηλό στόχο: Στέλνουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας.

Ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα: Είστε έτοιμοι;
Annie Cavanagh, Wellcome Images

Στις γυναίκες υπάρχουν περίπου 4.000.000  με 5.000.000 ερυθρά αιμοσφαίρια ανά μικρολίτρο (κυβικό χιλιοστόμετρο) αίματος και περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια στους άνδρες. Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα ύψη, π.χ. στο βουνό, έχουν ακόμα περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο περιβάλλον τους.

2. Όχι, δεν πρόκειται για ένα κομμάτι ξύλο, αλλά για μια ταλαιπωρημένη ανθρώπινη τρίχα.

Ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα: Είστε έτοιμοι;
Liz Hirst, Wellcome Images

Η σωστή φροντίδα των μαλλιών μας και ένα καλό conditioner θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της άσχημης εικόνας που μπορεί να αποκτήσει μια ανθρώπινη τρίχα και έτσι να αποκτήσετε γερά και υγιή μαλλιά.

3. Θα μπορούσε να είναι ο ιστός μιας …μεθυσμένης αράχνης, δεν είναι όμως! Από τους 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό σας, οι νευρώνες Purkinje είναι από τους μεγαλύτερους. Μεταξύ άλλων, αυτά τα κύτταρα είναι οι κύριοι μηχανισμοί συντονισμού των κινήσεων που βρίσκονται στον φλοιό της παρεγκεφαλίδας.

Ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα: Είστε έτοιμοι;
Annie Cavanagh, Wellcome Images

Η έκθεση μας σε τοξικές ουσίες, όπως το αλκοόλ ή το λίθιο, οι αυτοάνοσες ασθένειες, οι γενετικές μεταλλάξεις (συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού) και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ανθρώπινα κύτταρα Purkinje.

4. Κάπως έτσι μοιάζουν από κοντά τα ανθρώπινα τριχωτά κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτιού μας. Κάθε τριχωτό κύτταρο έχει μια ομάδα μικρών ισχυρών τριχιδίων (στερεοκροσσοί).

Ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα: Είστε έτοιμοι;
Wellcome Photo Library, Wellcome Images

Τα κύτταρα αυτά ανιχνεύουν κάθε μηχανική κίνηση που προκαλείται από τις ηχητικές δονήσεις. Πρόκειται για τα υποδεκτικά κύτταρα της ακοής.

5. Σε αυτή την εικόνα, βλέπουμε τα χρωματισμένα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που εμφανίζονται να βγαίνουν από το μαύρο οπτικό δίσκο.

Ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα: Είστε έτοιμοι;
Freya Mowat, Wellcome Images

Ο οπτικός δίσκος είναι ένα τυφλό σημείο επειδή κανένα κύτταρο – δέκτης, δεν είναι παρόν σε αυτή την περιοχή του αμφιβληστροειδούς.

6. Αυτή η ενισχυμένη με χρώμα φωτογραφία, απεικονίζει ένα γευστικό κάλυκα που βρίσκεται στη γλώσσα.

Ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα: Είστε έτοιμοι;
David Gregory & Debbie Marshall, Wellcome Images

Η ανθρώπινη γλώσσα έχει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες που ασχολούνται με την ανίχνευση των γεύσεων του αλμυρού, του ξινού, του πικρού και του γλυκό.

Πηγή: PATHFINDER

Related Articles

Back to top button