Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

newego

 

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση τη σκλήρυνσης, καθώς περιορίζει τα συμπτώματα και επιβραδύνει στην εξέλιξη της νόσου.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της σκλήρυνσης.

Τα βαθύτερα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Επειδή πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης μπορούν να διατηρήσουν την καλή υγεία των κυττάρων για περισσότερο χρόνο. «Τα επίπεδα της βιταμίνης D ρυθμίζονται εύκολα με τη βοήθεια των συμπληρωμάτων κι έτσι τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Αλμπέρτο Ασέριο.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 465 ασθενείς με σκλήρυνση από 20 διαφορετικές χώρες. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και για πέντε χρόνια οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό των ασθενών. Παράλληλα, κατέγραφαν και την εξέλιξη της υγείας τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ασθενείς που παρουσίαζαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης είχαν κατά 57% χαμηλότερους δείκτες εγκεφαλικής βλάβης και κατά 57% χαμηλότερους δείκτες υποτροπής.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology και υποδεικνύει πως το συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι μια οικονομικά αποτελεσματική λύση για την καλύτερη διαχείριση της σκλήρυνσης.

newsitamea.gr

 

Related Articles

Back to top button