Ποια γονίδια ευθύνονται για τη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου

mix_bowel-diagram

Ποια ευθύνονται για τη

Ερευνητές από το Σινσινάτι των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι δύο μόλις γονίδια στο DNA είναι αυτά που καθορίζουν την εκδήλωση της ΦΝΕ (inflammatory bowel disease – IBD).

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο του Σινσινάτι για τον Καρκίνο και το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι είναι η πρώτη που τεκμηριώνει τον καίριο ρόλο του υποδοχέα Ron, μιας πρωτεΐνης στην επιφάνεια των κυττάρων που συνδέεται με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ο γενετικός αυξητικός παράγοντας της πρωτεΐνης ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη της ΦΝΕ.

Οι ερευνητές αναζήτησαν το βιολογικό ρόλο του υποδοχέα σε περιστατικά κολίτιδας, όπου το παχύ έντερο παρουσιάζει οίδημα.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η έλλειψη του υποδοχέα Ron έχει σαν αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τις εκτενείς βλάβες στο έντερο. Παράλληλα, η έλλειψη του Ron φάνηκε να συνδέεται με το μειωμένο βάρος και τη μειωμένη ανάπτυξη των ιστών στο έντερο.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology.

 

Related Articles

Back to top button