Ποιά είναι τα πρώτα σημάδια που φανερώνουν την νόσο του Πάρκινσον

   bigstock_Parkinsons_Shake

Ποιά είναι τα που φανερώνουν την νόσο του

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που προκύπτει από τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο βοηθά στη ρύθμιση και τον έλεγχο της ομαλής κίνησης των νευρικών κυττάρων του σώματος.Τα νευρικά κύτταρα παράγουν ντοπαμίνη, την ουσία που λαμβάνει μηνύματα από το ένα μέρος του εγκεφάλου στο άλλο και με τον τρόπο αυτό ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. Όταν υπάρχουν λιγότερα νευρικά κύτταρα, και λιγότερη ντοπαμίνη, λιγότερα μηνύματα φθάσουν στον εγκέφαλοι. Πιο απλά η νόσος του Πάρκινσον είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τις κινήσεις του σώματος.

 

Tα πρώτα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Βραδύτητα των κινήσεων, μυϊκή δυσκαμψία και τρέμουλο, κυρίως του ενός χεριού και κακή ισορροπία είναι να βασικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά και προχωρούν βαθμιαία.

1. βραδύτητα των κινήσεων,
2. μυϊκή δυσκαμψία και τρέμουλο, κυρίως του ενός χεριού και
3. κακή ισορροπία είναι να βασικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Parkinson 1

Τρέμουλο
Το τρέμουλο είναι πολύ συχνό, αλλά ένας στους τρεις ασθενείς δεν το έχει στα πρώιμα στάδια της νόσου. Ξεκινά συνήθως από το ένα χέρι και μετά εμφανίζεται και στο άλλο. Παρατηρείται κυρίως στην ηρεμία και επιτείνεται όταν ο ασθενής είναι αγχωμένος. Εξαφανίζεται και στη διάρκεια του ύπνου.

 

Βραδυκινησία
Το σύνολο σχεδόν των ασθενών εμφανίζουν αργές κινήσεις, περπατώντας αργά, με τάση να παραπατούν. Η βραδυκινησία γίνεται ακόμη πιο φανερή στην έλλειψη εκφραστικότητας του προσώπου και μειωμένης ταλάντευσης των βραχιόνων κατά το περπάτημα.

Parkinson2
Έλλειψη ισορροπίας
Σε πιο προχωρημένη φάση της νόσου, εμφανίζεται διστακτικότητα όταν πρόκειται να ξεκινήσει η βάδιση. Η δυσλειτουργία αυτή καθιστά όλο και πιο δύσκολες τις καθημερινές ασχολίες, όπως το ντύσιμο και το γράψιμο, ενώ η ομιλία γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι πάσχοντες δυσκολεύονται να σηκωθούν από την καρέκλα ή να κάνουν λεπτές κινήσεις, όπως να κουμπώσουν το πουκάμισό τους.

Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και με μία σειρά άλλων συμπτωμάτων:

1. Ενοχλήσεις στα χέρια και τα πόδια.
2. Αγχος και κατάθλιψη.
3. Βραδύτητα σκέψης και μνήμης και ανήσυχο ύπνο.
4. Η δυσκοιλιότητα και τα προβλήματα κύστης είναι πολύ συνηθισμένα και ιδιαίτερα η τάση για συχνή ούρηση με αίσθημα επείγουσας ανάγκης.
5. Σεξουαλικά προβλήματα μπορεί, επίσης, να απασχολούν αρκετούς ασθενείς.

Για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, την οποία θα ορίσει ο γιατρός. Η αγωγή επιλέγεται ανάλογα με τα συμπτώματα και τις ανάγκες κάθε ασθενούς.

 

 

 

Related Articles

Back to top button