Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος

Μια νέα βρετανική έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά στον επιστημονικό χώρο, καθώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την οριστική αναστολή της μετάστασης του καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα, με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου επικεφαλής, διαπίστωσαν για πρώτη φορά στα χρονικά πώς καταφέρνουν τα καρκινικά κύτταρα να μεταναστεύουν από ένα όργανο σε ένα άλλο.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αλλάξει διά παντός τη θεραπεία του καρκίνου και μάλιστα επέτρεψε στους ερευνητές να βρουν ένα τρόπο να παρεμποδίζουν την κινητικότητα των κυττάρων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένας επιθετικός καρκίνος – που μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα στο υπόλοιπο σώμα – θα απομονώνεται αμέσως μόλις εντοπίζεται.

Οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δε χάνουν τη ζωή τους από πρωτοπαθείς όγκους, αλλά από τις μεταστάσεις σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

Εάν λοιπόν τα νέα ερευνητικά δεδομένα χρησιμοποιηθούν για τη εξεύρεση νέων θεραπευτικών μεθόδων, θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Cell Biology παρουσιάζει πώς αποδυναμώνονται οι δεσμοί μεταξύ των καρκινικών κυττάρων ώστε αυτά να μπορέσουν να εισβάλουν σε άλλα όργανα.

Παράλληλα, αναφέρει ποια είναι τα χημικά σήματα που αποστέλλονται ώστε να εκκινήσει αυτή η διαδικασία. Διακόπτοντας τη σηματοδότηση, οι ερευνητές κατάφεραν να «παγώσουν» τα κύτταρα και να εμποδίσουν τη μετακίνησή τους.

 

Πηγή: www.onmed.gr

 

 

Related Articles

Back to top button