Η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρκίνου

Zevgari krebati enoxlisi

Η αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, υ

Η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια στη διάρκεια του ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού και καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι πάσχοντες από αυτήν διατρέχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, καθώς και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο.

Επιπλέον, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στην Αυστραλία, σε 397 ενήλικες εθελοντές, την πορεία της υγείας των οποίων παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ιατρικής Ύπνου» (JCSM), κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές δεν είχαν ιστορικό καρκίνου ή εγκεφαλικού, ενώ χρησιμοποίησαν μία φορητή συσκευή αξιολόγησης του ύπνο τους, για να εξακριβωθεί εάν είχαν επεισόδια άπνοιας την ώρα που κοιμόντουσαν.

Το 4,6% έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή υπνική άνοια, ενώ το 20,6% είχαν ήπια υπνική άπνοια.

Στη διάρκεια της 20ετίας, καταγράφηκαν 77 θάνατοι και 31 εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και 125 κρούσματα καρκίνου, με τους 39 από τους ασθενείς να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού, καρκίνου και θανάτου αφορούσε μόνο τους πάσχοντες από μέτρια έως σοβαρή υπνική άπνοια.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι η παροχή διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό ροχαλητό το οποίο ξαφνικά σταματάει, επειδή διακόπτεται η αναπνοή, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο πάσχων μισοξυπνάει, πασχίζοντας να πάρει ανάσα. Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν δεκάδες φορές και αναλόγως με τη συχνότητά τους χαρακτηρίζεται η άπνοια ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την αποφρακτική υπνική άπνοια με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι πιο συχνή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι το πρωί οι πάσχοντες αισθάνονται πάρα πολύ κουρασμένοι και έχουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υπνική άπνοια έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρκίνου και θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ναθάνιελ Σ. Μάρσαλ, λέκτορας Κλινικών Μελετών στο πανεπιστήμιο.

Και πρόσθεσε, πως τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, που διεξήχθησαν σε ΗΠΑ και Ισπανία.

Ωστόσο, έσπευσαν να επισημάνουν πως υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι κατ' ανάγκην μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, δεν είναι σίγουρο ότι η άπνοια είναι η αιτία των εγκεφαλικών και του καρκίνου, αλλά μπορεί να είναι ένας συμβάλλων παράγοντας.

Το πως ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι ίσως η μείωση στην παροχή οξυγόνου λόγω της άπνοιας πυροδοτεί μηχανισμούς που ευνοούν την ογκογένεση και την δημιουργία θρόμβων που οδηγούν στο εγκεφαλικό.

«Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μία χρόνια ασθένεια, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία», σχολίασε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου δρ Σαφουάν Μπαντρ.

Και πρόσθεσε: «Όποιος έχει συμπτώματα άπνοιας, όπως συχνό και δυνατό ροχαλητό που διακόπτεται αιφνιδίως με ταυτόχρονη διακοπή της αναπνοής, πρέπει να εξετάζεται από έναν ειδικό στις διαταραχές του ύπνου».

Τα συμπτώματα της άπνοιας συνήθως δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι πάσχοντες, αλλά όποιος κοιμάται δίπλα τους.

Υπολογίζεται ότι το 7% των ανδρών και το 5% των ανδρών πάσχουν από αποφρακτική άπνοια στη διάρκεια του ύπνου.

 

ygeia.tanea.gr

Related Articles

Back to top button