Η ασθένεια που μοιάζει με ημικρανία και μπερδεύει τους γιατρούς…

 

Η ασθένεια που μοιάζει με ημικρανία και μπερδεύει τους γιατρούς…

Δεκάδες ασθενείς εκδηλώνουν συμπτώματα όμοια με αυτά της ημικρανίας, όπως ισχυρό πόνο στο κεφάλι, θολούρα και δυσκολία να δουν το βράδυ, όμως στην πραγματικότητα πάσχουν από μια σχεδόν άγνωστη πάθηση που λίγοι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν.

Η λανθασμένη διάγνωση έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να μη λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή και να συνεχίζουν να υποφέρουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Στην πραγματικότητα, η πάθηση είναι οφθαλμολογικής φύσεως.

Έχει χαρακτηριστεί ως «οφθαλμική εμβοή» (tinnitus for the eyes) και «οφθαλμική διαταραχή του χιονιού» (visual snow disorder), καθώς πολλοί ασθενείς δηλώνουν πως βλέπουν μέσα από μια ομίχλη όπως αυτή που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης.

Τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν για χρόνια, όμως οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν λανθασμένες διαγνώσεις για άλλες ασθένειες, κυρίως για ημικρανία.

Έως τώρα, το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπιζόταν ως μεμονωμένη πάθηση.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain και αφορούσε σε ασθενείς από 11 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι το «χιόνι» συνδυάζεται με ένα σύνολο συγκεκριμένων συμπτωμάτων που καθιστούν την πάθηση μοναδική.

Η μειωμένη αντίδραση των ασθενών σε παραδοσιακές αγωγές κατά της ημικρανίας ή ψυχικών διαταραχών αποδεικνύει επίσης ότι πρόκειται για ξεχωριστή ασθένεια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το «χιόνι» συνδυάζεται συχνά και με τις εμβοές, δηλαδή ήχους-φαντάσματα και συχνό κουδούνισμα στα αυτιά.

Η βαθύτερη κατανόηση του νέου συνδρόμου θα βοηθήσει ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν στοχευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν.

Back to top button