Ελπίδες για έγκριση του πρώτου εμβολίου για την ελονοσία

Emboliasmos Paidi

Ελπίδες για έγκριση του πρώτου εμβολίου για την

Το πρώτο για την ελονοσία μπορεί να έχει εγκριθεί έως το 2015, καθώς οι έως τώρα δοκιμές του είναι πολύ ενθαρρυντικές και ήδη έχει κατατεθεί αίτημα εγκρίσεως στις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», για κάθε 1.000 παιδιά που εμβολιάζονται με το εμβόλο αυτό, αποτρέπονται κατά μέσον όρο 800 κρούσματα ελονοσίας.

Συνεχιζόμενες μελέτες, εξάλλου, δείχνουν ότι παρέχει προστασία επί περίπου 18 μήνες – και μολονότι με τον καιρό εξασθενεί η δράση του, αποτρέπει πολλά κρούσματα της νόσου.

Η ελονοσία προσβάλλει ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλεί 800.000 θανάτους, με την πλειονότητα να είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα οποία ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Η πιο προχωρημένη έως σήμερα μελέτη, διεξήχθη σε 1.500 νήπια και παιδιά από αρκετές αφρικανικές χώρες, τα οποία εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο RTS,S.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία δρόση του εμβολίου, στα εμβολιασμένα παιδιά είχαν καταγραφεί 50% λιγότερα κρούσματα ελονοσίας απ' ό,τι στα ανεμβολίαστα.

Στα δε νήπια (είχαν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό σε ηλικία 6-12 εβδομάδων), το εμβόλιο είχε μειώσει κατά το ένα τέταρτο τα κρούσματα της νόσου.

Οι ερευνητές γράφουν πως μολονότι η προστασία που παρέχει δεν είναι 100%, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις περιοχές με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων.

Σε μερικές πόλεις της Κένυας, λ.χ., για κάθε 1.000 παιδιά που εμβολιάζονται μπορεί να αποτραπούν 2.000 κρούσματα κλινικής ελονοσίας, επειδή σε αυτές είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα κατά πόσον μία αναμνηστική δόση θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά προστασίας.

«Είναι αληθινό επίτευγμα. Το τοπίο της αναζήτησης ενός εμβολίου για την ελονοσία ήταν έως τώρα στρωμένο με αποτυχίες και είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το ότι φτάσαμε σε αυτό το στάδιο», σχολίασε ο δρ Σαντζίβ Κρίσνα, καθηγητής Μοριακής Παρασιτολογίας στο Πανεπιστήμιο St George's του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην όλη έρευνα.

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε με αδημονία τα επόμενα αποτελέσματα, για να δούμε πόσο διαρκεί η προστασία του και αν μία αναμνηστική δόση μπορεί να την παρατείνει

»Πρέπει επίσης να έχουμε το νου μας για ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά προς το παρόν όλα φαίνονται να οδεύουν προς έγκριση του εμβολίου έως τον επόμενο χρόνο».

Η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου έχει ήδη υποβάλλει αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για έγκριση του εμβολίου για παγκόσμια χρήση.

 

 tanea.gr

Related Articles

Back to top button