Δυσκολία στην αναπνοή: Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

: Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα πρόβλημα που μας έχει απασχολήσει όλους λίγο-πολύ. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι απλή, όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η αιτία είναι πιο σύνθετη. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις και πώς αντιμετωπίζονται;

Η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, δηλαδή η αδυναμία εισόδου του αέρα διά μέσου της μύτης προς τους πνεύμονες, αποτελεί ένα σημαντικό καθημερινό πρόβλημα – άλλοτε απλό, άλλοτε σοβαρότερο. Η μύτη μας λειτουργεί σαν ένα air condition μέσω του οποίου ο αέρας φτάνει στους πνεύμονες υγρός, θερμός, φιλτραρισμένος, όμως είναι σημαντικό να είναι και αρκετός.

Τα αίτια της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής ποικίλλουν και είναι διαφορετικά για τους ενήλικες και τα παιδιά:

• Στα παιδιά η συνήθης αιτία δυσκολίας ρινικής αναπνοής που συνοδεύεται από ροχαλητό και πολλές φορές ακόμα και από άπνοιες, είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα γνωστά κρεατάκια) και των αμυγδαλών. Η είναι χειρουργική, δηλαδή προχωράμε σε αδενοτομή και αμυγδαλεκτομή ή μπορεί και σε αμυγδαλοτομή (ανάλογα με το αν το παιδί παρουσιάζει αμυγδαλίτιδες ή όχι). Σπανιότερα αίτια στα παιδιά είναι ανατομικές ανωμαλίες, π.χ. ατρησία ρινικής χοάνης (αντιμετώπιση χειρουργική).

• Στους ενήλικες οι συνηθέστερες αιτίες δυσχέρειας ρινικής αναπνοής είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, πολλές φορές και η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Σε ό,τι αφορά την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, η επέμβαση είναι η κάτω κογχοτομή ή καυτηρίαση των κάτω ρινικών κογχών ή κογχοπλαστική, που γίνεται με μέθη και με χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Ο ασθενής παραμένει περίπου 2 ώρες στην ανάνηψη και εξέρχεται χωρίς γάζες, χωρίς πωματισμούς. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Στην επέμβαση του ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος, ο ασθενής χειρουργείται με γενική αναισθησία και παραμένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο, εξέρχεται την επομένη. Τη μύτη δεν την κλείνουμε με γάζες ή σφουγγάρια όπως παλιά, τοποθετούμε φύλα σιλικόνης και έτσι μπορεί να αναπνέει αμέσως μετά την επέμβαση. Συνήθως με την επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα συνδυάζουμε και τη μείωση των κογχών (ή κογχοπλαστική ή και κάτω κογχοτομή), δηλαδή την επέμβαση στις κόγχες με τις ραδιοσυχνότητες.

Οι αλλεργίες και άλλα αίτια

Άλλη μεγάλη αιτία για τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, είναι οι αλλεργίες, οι οποίες μπλοκάρουν τη ρινική αναπνοή και χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Σ' ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα, δημιουργούνται ρινοπολύποδες, οι οποίοι επίσης δημιουργούν πρόβλημα στη ρινική αναπνοή και αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η αλλεργία δεν χειρουργείται, αλλά χειρουργούμε τα αποτελέσματά της, δηλαδή τους ρινοπολύποδες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χειρουργούμε ενδοσκοπικά και αφαιρούμε τους ρινοπολύποδες σε όλη την έκταση (σε ό,τι αφορά ρινικές θαλάμες, ιγμόρεια, ηθμοειδή μετωπιαίους κόλπους). Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, επίσης θεωρείται ανώδυνη, χωρίς μεγάλο χρόνο ανάρρωσης. Είναι όμως σημαντικό να ενημερώνεται ο ασθενής ότι δεν πρέπει να αγνοεί την αγωγή της αλλεργίας του, διότι οι πολύποδες μπορεί να ξαναεμφανιστούν.

Σπανιότερα αίτια είναι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι, όπου βέβαια η αντιμετώπιση είναι αρχικά χειρουργική και ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας του όγκου, μπορεί να χρειάζεται επιπλέον θεραπείες.

Άλλα αίτια ρινικής δυσχέρειας είναι η φαρμακευτική ρινίτιδα από μακροχρόνια χρήση ρινικών sprays, από κάποια φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ρινίτιδα, η ρινίτιδα της εγκυμοσύνης, πολλές φορές ο υποθυρεοειδισμός, η αγγειοκινητική ρινίτιδα λόγω διαφοράς θερμοκρασίας κ.ά. Η αντιμετώπιση των ανωτέρω είναι συντηρητική, όχι χειρουργική, και ανάλογη της αιτίας που την έχει προκαλέσει.

Βέβαια, υπάρχει και η καθημερινότητα, στην οποία οι ιώσεις και οι μικροβιακές λοιμώξεις σε ποιον από μας δεν έχουν προκαλέσει δυσχέρεια ρινικής αναπνοής; Η αντιμετώπιση εδώ είναι από απλές ρινοπλύσεις έως και αντιβιοτική αγωγή και χρήση ρινικών εκνεφωμάτων (sprays).

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Σήμερα πλέον οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι απλές, σχεδόν ανώδυνες, αναίμακτες και με μικρή περίοδο ανάρρωσης, με ελάχιστες ή ανύπαρκτες επιπλοκές. Το σημαντικό στη δική μας ειδικότητα είναι η δυνατότητα καλύτερης διάγνωσης με τη χρήση των διαγνωστικών ενδοσκοπίων και η δυνατότητα γρήγορων και ασφαλών επεμβάσεων με τη χρήση των χειρουργικών ενδοσκοπίων και με τη συνεχή παρακολούθηση (monitoring) του τι χειρουργούμε.

Με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων έχουμε μικρότερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης, καθώς και ανώδυνους και αναίμακτους χειρουργικούς χειρισμούς.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζεται η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, διότι από αυτή, δηλαδή την καλή ρινική αναπνοή, εξαρτώνται και πολλές παθήσεις από το κατώτερο αναπνευστικό, ενίοτε από το καρδιοαγγειακό. Καλύτερη αναπνοή από τη μύτη σημαίνει καλύτερη ποιότητα ύπνου και καλύτερη ποιότητα ζωής.

(*) Η Ελένη Ανδρεοπούλου είναι Επιμελήτρια της ΩΡΛ Κλινικής ΥΓΕΙΑ, ο Δημήτριος Καντιάνης είναι Επιμελητής της ΩΡΛ Κλινικής ΥΓΕΙΑ, ο Περικλής Νομικός είναι Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Πηγή: Art & Life

www.mama365.gr

 

 

Related Articles

Back to top button