Τρίτο το αλτσχάιμερ στη λίστα με τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στις Η.Π.Α.

alzheimer

Τρίτο το αλτσχάιμερ στη λίστα με τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στις Η.Π.Α.

Περίπου 503.000 ηλικιωμένοι Αμερικανοί χάθηκαν ετησίως από τη νόσο του αλτσχάιμερ, καθιστώντας την τρίτη πιο θανατηφόρα ασθένεια μετά από τη καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Μιλώντας με αριθμούς, για το 2010 διαπιστώθηκε από ερευνητικούς υπολογισμούς πως η καρδιοπάθεια «έστειλε» 600.000 και ο καρκίνος 575.000 ασθενείς αντίστοιχα.

Περίπου μισό εκατομμύριο ψυχές χαμένες λόγω αλτσχάιμερ … και φανταστείτε πως πάνω από 2500 άτομα άνω των 65 πήραν μέρος στη μελέτη που διεξήχθη για 8 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα το 25% εξ αυτών να εκδηλώσουν τη νόσο και να μείνουν ζωντανοί περίπου οι 2100.

Το παράδοξο βέβαια είναι πως στα πιστοποιητικά θανάτου σπανίως αναφέρεται ως αιτία το αλτσχάιμερ. Κι όταν γίνεται λόγος για αλτσχάιμερ να υπενθυμίσουμε πως μιλάμε για μια ασθένεια που προκαλεί ανεπανόρθωτη εγκεφαλική δυσλειτουργία. Έτσι, άλλες πιο άμεσες αιτίες όπως η πνευμονία ή τα εμφράγματα σημειώνονται στα επισημα έγγραφα. Αυτό το αναφέρουν οι ερευνητές του κέντρου που βρίσκεται στο Σικάγο των Η.Π.Α.

Μετά απ΄όλα αυτά, πως να μην αναρωτηθεί κανείς γιατί και στη χώρα μας κάθε τρεις και λίγο βλέπουμε στις οθόνες μας ανακοινώσεις για ! Οι Αμερικανοί ερευνητές τόνισαν πως το αλτσχάιμερ αποτελεί σοβαρό κίνδυνο γενικότερα για τη Δημόσια Υγεία !

Βάλτε λοιπόν στο μυαλό σας την εικόνα ηλικιωμένων που πάσχουν από αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας να κυκλοφορούν στους Ελληνικούς δρόμους σαν χαμένοι … Πιστέψτε μας, δεν θα φταίει μόνο η για αυτό που φαντάζεστε !

 

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

 

Related Articles

Back to top button