Η «ορμόνη της αγάπης» αυξάνει την ένταση του οργασμού

megali-polaroid-sxeseis

Μία δόση από την «» πριν από το σεξ μπορεί να αυξήσει την ένταση του οργασμού στους άντρες και να «απελευθερώσει» σεξουαλικά τις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα, γερμανική μελέτη.

Η ορμόνη αυτή είναι η οξυτοκίνη, η οποία αποκαλείται ορμόνη της αγάπης επειδή «δένει» τις μητέρες με τα μωρά τους, τους ερωτικούς συντρόφους μεταξύ τους και γενικότερα αποτελεί την χημική αιτία των κοινωνικών δεσμών και τελικά της αγάπης.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι επίσης υπεύθυνη για τον φόβο και το άγχος του αποχωρισμού και εν τέλει για τον πόνο της αγάπης, ενώ η νέα μελέτη της προσδίδει μία ακόμα ιδιότητα: την βελτίωση του οργασμού.

Στη μελέτη, 29 υγιή ζευγάρια τα οποία ήσαν μαζί επί τουλάχιστον ένα χρόνο, χρησιμοποίησαν ένα ρινικό σπρέι, το οποίο είτε περιείχε οξυτοκίνη είτε μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).

Οι ερευνητές είχαν συστήσει στα ζευγάρια να κάνουν την εισπνοή στο σπίτι τους, λίγο πριν κάνουν σεξ, ενώ δεν τους είχαν πει τι περιείχαν τα σπρέι.

Μετά την ερωτική πράξη, οι εθελοντές συμπλήρωναν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για την σεξουαλική εμπειρία τους και το πως ένιωθαν για τον/την σύντροφό τους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η χρήση των ρινικών σπρέι δεν φάνηκε να επηρεάζει την ερωτική επιθυμία ή διέγερση σε κανένα από τα δύο φύλα, ούτε την στυτική ικανότητα ή την ύγρανση του κόλπου σε άντρες και γυναίκες αντιστοίχως.

Ωστόσο όταν οι εθελοντές, ιδίως οι άντρες, χρησιμοποιούσαν το σπρέι με την οξυτοκίνη, ανέφεραν πιο έντονο οργασμό, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από σεξ.

Επιπλέον, οι άντρες είπαν ότι ένιωθαν και πιο «χορτασμένοι» σεξουαλικά απ' ό,τι όταν έκανανεισπνοή με την ανενεργό ουσία.

Όσον αφορά τις γυναίκες, εκείνες ανέφεραν ότι μετά την εισπνοή της οξυτοκίνης ένιωθαν πιο απελευθερωμένες στη διάρκεια του σεξ και έτσι μπορούσαν να μοιράζονται πιο εύκολα τις σεξουαλικές επιθυμίες τους με τον σύντροφό τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η οξυτοκίνη «μπορεί να μεταβάλλει συγκεκριμένες συνιστώσες της σεξουαλικής εμπειρίας και της αλληλεπίδρασης των ερωτικών συντρόφων στα υγιή ζευγάρια», γράφουν στο τεύχος Μαρτίου της επιθεωρήσεως «Hormones and Behavior» οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου.

Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διαφορές που παρατήρησαν με την εισπνοή της οξυτοκίνης ήταν μέτριας βαρύτητας, ίσως διότι ο οργανισμός εκ φύσεως εκκρίνει οξυτοκίνη στη διάρκεια του σεξ.

Επειδή, ωστόσο, στη μελέτη συμμετείχαν υγιή ζευγάρια, είναι πιθανό η δράση της να είναι πιο έντονη σε ζευγάρια με σεξουαλικά προβλήματα, όπως η χαμηλή ερωτική επιθυμία ή η στυτική δυσλειτουργία, προσθέτουν.

 

 

ygeia.tanea.gr

Related Articles

Back to top button