Ασπίδα για καλύτερη υγεία η ελάττωση κατανάλωσης ζάχαρης από όλους μας !

sugar

Ασπίδα για καλύτερη υγεία η ελάττωση κατανάλωσης ς από όλους μας !

Η ελάττωση της λήψης ζάχαρης στο 5% των ημερήσιων θερμίδων από όλους μας, μπορεί να αποτρέψει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως είναι λογικό, η υπερκατανάλωση ζάχαρης που δεχόμαστε με το καθημερινό μας τρόπο διατροφής μπορεί να προκαλέσει (εννοείτε !) αλλά παράλληλα να μεγαλώνει ο κίνδυνος α) για την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας , β) για την εμφάνιση διαβήτη , γ) εμφάνισης τερηδόνας και δ) … για σοβαρό κίνδυνο άνοιας !

Αν λοιπόν κι εσείς δεν θα θέλατε κάποια στιγμή να εμφανίσετε στον οργανισμό σας κάτι από τα παραπάνω, θα ήταν προτιμότερο να μπείτε στη διαδικασία να μειώσετε στο μισό την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης … κι αυτό δεν σας το ζητάμε εμείς , αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας !

Ο  , δια μέσω του Δ/ντη Διατροφής της Υγείας και Ανάπτυξης Δρ. Fransesco Branca , θέτει και «ρεαλιστικούς στόχους» αναφέροντας την ανάγκη να πέσουν κάτω από 10% τα ποσοστά ζάχαρης στις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνουμε όλοι μας.

Πόσο εφικτός όμως μπορεί να είναι πραγματικά ένας τέτοιος στόχος ; Είναι εύκολο στη σύγχρονη κοινωνία της βιομηχανοποιημένης διατροφής να πάψει ο άνθρωπος να λαμβάνει «κρυφή ζάχαρη» αφού το σύνολο των τροφίμων και των ροφημάτων του έχουν υποστεί επεξεργασία ;  Αναπάντητο το ερώτημα …

Ο Δρ. Branca ανέφερε κατά την συνέντευξη που έδωσε, πως 500 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από παχυσαρκία και η παθολογική παχυσαρκία αυξάνεται ραγδαία ανεξαρτήτως ηλικιακού target group. Και να ‘ταν μόνο αυτό … το 4% των αντρών στις Η.Π.Α. και το αντίστοιχο 7% στις γυναίκες, εμφάνισαν καρκίνο προερχόμενο από την παχύσαρκη κατάστασή τους (ιδού το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων που αναφέραμε παραπάνω).

Συμπερασματικά ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε όλοι μας κατά νου πως οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και αντιστοίχως λιγότερο από 6 τα παιδιά … κι όλα αυτά γιατί σειρά μελετών συσχέτισε τη ζάχαρη με τη παχυσαρκία και ο Π.Ο.Υ. άρχισε να «βαράει καμπανάκια» προειδοποίησης.

Ένα είναι το σίγουρο,  λίγες χώρες έφτασαν την κατανάλωσή τους κάτω από το 10% . Στην Ελλάδα, τη ζάχαρη την αποφεύγουμε μόνο όταν πίνουμε … τον καφέ της παρηγοριάς (το πιάσατε το υπονοούμενο 😉 !

 

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

 

Related Articles

Back to top button