Τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν γλαύκωμα

mati

Οι γυναίκες που παίρνουν χάπια για περισσότερο από τρία χρόνια διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν , μία κοινή οφθαλμική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα.

Το γλαύκωμα αποτελεί μία χρόνια ασθένεια, που προκαλείται από την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης εξαιτίας του αποκλεισμού της ροής του υδατοειδούς υγρού, με αποτέλεσμα να προκαλεί σταδιακά βλάβες στο ευαίσθητο οπτικό νεύρο πίσω από τον αμφιβληστροειδή και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με θεραπευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Όπως υποστήριξε ο δρ. Shan Lin, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και βασικός συγγραφέας της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2005 και του 2009 σε δείγμα 3.406 γυναικών άνω των 40 ετών και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, η λήψη οποιουδήποτε είδους αντισυλληπτικών για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά 5% σε σύγκριση με το 2.5% του γενικού πληθυσμού.

Ο δρ. Lin επισημαίνει πως οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από οφθαλμίατρο, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως μυωπία, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και διαβήτης.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν το χάπι μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα άμεσα και η τελευταία μελέτη δεν έκανε διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων αντισυλληπτικών, ο δρ. Lin εικάζει πως το χάπι προκαλεί βλάβη στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς ρίχνοντας σημαντικά τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας.

Πηγή: The Guardian, The Telegraph, cretalive.gr

Related Articles

Back to top button