Ανακάλυψαν γονίδιο που προκαλεί κακοήθη παχυσαρκία

Paxysarkia antras koilia

Ένα γονίδιο που όταν μεταλλαχθεί προκαλεί κακοήθη (ή νοσογόνο) παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η κακοήθης παχυσαρκία σημαίνει πως κάποιος έχει τουλάχιστον 40-50 κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Το νέο γονίδιο ονομάζεται CEP19 και εντοπίσθηκε στο DNA μιας οικογένειας από το Ισραήλ, όλα τα μέλη της οποίας είναι εξαιρετικά παχύσαρκα.

Όπως αναφέρουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ανθρώπινης Γενετικής» (AJHG) επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και το Ιατρικό Κέντρο Zivστο Ισραήλ, αναζήτησαν εν συνεχεία το ίδιο γονίδιο στο εργαστήριο, σε ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι και αυτά το έφεραν.

Όταν απενεργοποίησαν το γονίδιο στα ποντίκια, τα ζώα έγιναν εξαιρετικά παχύσαρκα και εκδήλωσαν διαβήτη, ενώ είχαν αυξημένη όρεξη και έκαιγαν λιγότερες θερμίδες.

«Το γονίδιο που εντοπίσαμε φαίνεται ότι διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα ζώα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Μαρτιγκνέτι, αναπληρωτής καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι το φέρουν και τα πρωτόζωα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φύση θεωρεί αυτό το γονίδιο τόσο σημαντικό ώστε έχει διατηρήσει τη δομή του επί περισσότερα από 700 εκατομμύρια χρόνια», πρόσθεσε.

Το γονίδιο CEP19 κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη, ο ακριβής ρόλος της οποίας στην διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ φυσιολογικού σωματικού βάρους και παχυσαρκίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί πως ρυθμίζει αυτή η πρωτεΐνη την όρεξη, την ποσότητα των θερμίδων που καίει το σώμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο 40-90% των κρουσμάτων παχυσαρκίας, τονίζουν οι ερευνητές. Και προσθέτουν, ότι ο εντοπισμός του νέου γονιδίου μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τη νόσο (σ.σ. η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια ως «ασθένεια» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλους τους διεθνείς υγειονομικούς φορείς).

tanea.gr

Related Articles

Back to top button